Architectura/Jaargang 5/Nummer 16/Ambachts- en Burger-Avondschool te Alkmaar
‘Ambachts- en Burger-Avondschool te Alkmaar’ door Johs.J. van Schuijlenburg |
Afkomstig uit Architectura, jrg. 5, nr. 16 (zaterdag 17 april 1897), p. 87. Publiek domein. |
[ 87 ]AMBACHTS- EN BURGER-AVONDSCHOOL TE ALKMAAR.
Donderdag den 15 april werd de tentoonstelling geopend van de werkstukken en teekeningen, welke in den afgeloopen cursus vervaardigd werden door de leerlingen der bovengenoemde inrichtingen.
Het geheel geeft een zeer getrouw beeld van den gang van het onderwijs, dat aan beide scholen gegeven wordt en toont duidelijk, dat de practische ontwikkeling welke voor den a.s. werkman van het grootste gewicht is, niet uit het oog is verloren.
Geen werkstukken op een vijfde der ware grootte of kleiner treft men hier aan, maar alles is zooveel mogelijk op ware grootte uitgevoerd, zooals de leerlingen het later in de praktijk zullen moeten maken.
Het teekenwerk sluit hierbij ten nauwste aan, waaruit men kan zien, dat er samenwerking bestaat tusschen werkplaats en teekenzaal, juist zooals dit moet zijn, zal dit onderwijs werkelijk vrucht dragen.
Bij aandachtige beschouwing van al de flink uitgevoerde teekeningen, zoowel van het vak- als van het hand- en decoratief teekenonderwijs, en bij nauwkeurige bezichtiging van de zeer vele uitnemende werkstukken, moet ieder kenner gevoelen, dat aan deze onderwijs-inrichtingen, de leeraren, met den Direkteur aan ’t hoofd, zich door bijzondere liefde voor de vakken, niet alle krachten wijden aan de opvoeding der toekomstige ambachtslieden.
Waar het onderwijs gegeven wordt in den geest zooals dit te alkmaar geschiedt, is het onbegrijpelijk, dat er nog enkelen worden aangetroffen, die aan een opleiding in de werkplaatsen van den tegenwoordigen tijd, de voorkeur geven.
Dat aan de ambachtsschool alhier, vele leerlingen, zonen van ambachtslieden zijn, is toch mede wel een bewijs, dat door hen, (de mannen die er toch waarlijk wel een oordeel over mogen en kunnen vellen), dit driejarig schoolonderwijs in elk opzicht beter geacht wordt, dan een eerste driejarig verblijf in de tegenwoordige gewone werkplaatsen.
Welk waarlijk deskundige zal dit dan ook durven of kunnen weêrspreken!
Bij een wandeling door al de zalen, corridors enz. der beide inrichtingen, wordt men getroffen door het zien van zooveel uitgevoerd werk.
Onder meer, geeft de timmerman b.v. goede proeven van bedrevenheid in ’t maken van eenvoudige artikelen voor huiselijk gebruik; van deuren, ramen, kappen en trappen, waarvan de laatste op zich zelf reeds een uitgebreide collectie vormen.
De meubelmaker geeft in verschillende meubels, zooals nachtkastjes, schilder-ezels, étagère- en bloemtafeltjes, boekenkasten, schrijftafel, enz. te zien, dat er met de eischen van den tijd rekening wordt gehouden. De vormen worden niet verwaarloosd maar toonen ook geen inspiratie op bijzondere tijdperken.
Zeer interessant zijn de studies van de schildersleerlingen, die niet alleen onderwijs ontvangen in het vak van den gewonen huisschilder, maar ook in de geheimen van het decoratief schilderen worden ingewijd.
Ook heeft de smids- en machinebankwerk afdeeling, door het vervaardigen van uitstekend plaat-, vuur-, bank- en machinewerk, recht op de onverdeelde sympathie van hen, die belang stellen in het vakonderwijs. De stoommachine, ontworpen en gedetailleerd in de teekenzalen der Ambachtsschool, aldaar in de werkplaats geheel vervaardigd (behalve het gietwerk), en voor de school zelve bestemd, is mede een bijzonder goed geslaagd werkstuk.
Een ieder raden wij ten zeerste aan, deze tentoonstelling te bezichtisren, waartoe van maandag 19 tot en met woensdag 21 april a.s., alsnog gelegenheid bestaat.
alkmaar, 16 april 1897. | johs. j. van schuijlenburg. |