Architectura/Jaargang 5/Nummer 19/Over de ontdekkingen

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
‘Over de ontdekkingen van den Amerikaanschen geoloog William Niven in de Mexikaansche provincie Guerrero geeft Herrman Ludwig, apotheker te Acapulco, een uitvoerig verslag in de Deutsche Zeitung von Mexico. […]’ door een anonieme schrijver
Afkomstig uit Architectura, jrg. 5, nr. 19 (zaterdag 8 mei 1897), p. 100. Publiek domein.

[ 100 ] — Over de ontdekkingen van den Amerikaanschen geoloog William Niven in de Mexikaansche provincie Guerrero geeft Herrman Ludwig, apotheker te Acapulco, een uitvoerig verslag in de Deutsche Zeitung von Mexico.
 Ofschoon de bouwvallen een oppervlakte van meer dan 900 Engelsche mijlen in het vierkant beslaan, bleven ze tot heden onbekend en dit is toe schrijven aan den roep van bijzondere onveiligheid, waarin de provincie Guerrero, naar het schijnt ten onrechte, staat. De momenten staan in geen verband met de kunstoverblijfselen der Azteken, Tolteken, noch met de Maya-oudheden, en het schijnt, dat ze in een veel vroeger tijdperk geplaatst moeten worden dan de overblijfselen, die van deze volkeren bestaan.
 Er zijn eenige tempels bij, waarbij een een lengte van 600 bij een breedte van 200 voet heeft. In de buurt daarvan zijn paarlemoeren voorwerpen gevonden van allerlei groteske vormen, die soms aan Assyrische oudheden herinneren. Ook het vaatwerk onderscheidt zich door zijn vorm en versiering van alles wat tot dusverre in Mexico gevonden is.
 Deze eerste onderzoekingen konden nog slechts op vluchtige wijze plaats vinden. Een nauwkeurig onderzoek, dat zeker niet uit zal blijven, kan nog veel merkwaardigs aan het licht brengen.

tel.