Naar inhoud springen

Arnhemsche Courant/Jaargang 126/Nummer 16412/Hevig gevecht bij Zuid-Amerikaansche kust

Uit Wikisource
‘Hevig gevecht bij Zuid-Amerikaansche kust. Drie Britsche kruisers in contact met „Adm. Graf von Spee”. Duitsche schip naar reede van Montevideo geweken’ door een anonieme schrijver
Afkomstig uit de Arnhemsche Courant, donderdag 14 december 1939, [eerste blad], [p. 1]. Publiek domein.
[ eerste blad, 1 ]

HEVIG GEVECHT BIJ ZUID-AMERIKAANSCHE KUST

Drie Britsche kruisers in contact met „Adm. Graf von Spee”

DUITSCHE SCHIP NAAR REEDE VAN MONTEVIDEO GEWEKEN

Reuter meldt uit Londen, dat in een communiqué van de Britsche admiraliteit verklaard wordt:
„Uit een tot nu toe ontvangen inlichtingen blijkt, dat drie Britsche kruisers in contact zijn geweest met de „Admiral Graf Von Spee”.
Dit was gisteren om 6 uur ’s morgens het geval. De „Admiral Graf Von Spee” werd herhaalde malen getroffen en scheen een toevlucht te zoeken in de Rio de la Plata. Tijdens het hevig gevecht, dat vier uur duurde, werd de Britsche kruiser „Exeter” beschadigd en gedwongen zich van verdere actie te onthouden. De andere kruisers, de „Ajax” en de „Achilles”, hebben de achtervolging voortgezet.”

Tevens deelt de Britsche Admiraliteit mede, dat dezelfde duikboot, welke de „Bremen” heeft waargenomen op de Noordzee, een Duitsche duikboot heeft tot zinken gebracht en een Duitschen kruiser heeft getorpedeerd.

De „Admiraal Graf von Spee” naar de haven van Montevideo gevlucht.

Uit Montevideo berichtte Havas, dat het Duitsche vestzakslagschip „Admiral Graf von Spee”, dat, zooals gemeld, door de Britsche kruisers „Exeter”, „Ajax” en „Achilles” is aangevallen, waarmede het in een hevig gevecht was gewikkeld, na een achtervolging door genoemde drie kruisers tot op de reede van Montevideo, hedennacht in deze havenplaats aangekomen is, waar de dooden en gewonden aan land gebracht werden. De autoriteiten van Uruguay hadden zich aan boord van de sleepboot „Lavalleja” naar de „Admiral Graf von Spee” begeven. Op de kade was een groote menigte bijeengestroomd, om van het ontschepen van de dooden en gewonden getuige te zijn.

„ADMIRAL VON SPEE”.

De juiste toedracht.

Reuter meldde uit Buenos Aires, dat het Duitsche vestzakslagschip „Admiral von Spee” zwaar beschadigd te Montevideo aangekomen is. Naar vernomen wordt zijn dertig opvarenden gesneuveld en zestig gewond.
Te Londen wordt verklaard, dat overeenkomstig de Haagsche overeenkomst no. 13 van 1907 de „Admiral von Spee” thans 24 uur in een neutrale haven mag blijven, terwijl alleen die herstellingen mogen worden uitgevoerd, welke absoluut noodzakelijk zijn om het schip weer zeewaardig te maken. De strijdmiddelen van het schip mogen niet aangevuld worden.

De Britsche kruisers „Ajax” en „Achilles” liggen voor de haven van Montevideo te wachten. Later werd gemeld dat zij de buitenhaven zijn binnengevaren. Men weet niet in hoeverre zij beschadigd zijn.
De gewonden van de „Admiral von Spee” zijn in het militaire hospitaal van Montevideo opgenomen.
De correspondent van de „New York Times” te Buenos Aires schrijft aan zijn blad, dat de Britsche kruisers met den „Admiral von Spee” in contact zijn gekomen op ongeveer 200 mijl ten Oosten van Punte Delaste (de monding van de Rio Plata). Woensdagochtend omstreeks 6 uur. Het vuur werd onmiddellijk geopend. De Britsche kruiser „Exeter” werd zoodanig getroffen, dat het schip nog slechts met beperkte snelheid kon varen, zoodat het den strijd moest opgeven.
Hoewel de elfduims kanonnen van de „Admiral von Spee” zwaarder zijn dan de zesduims van de „Ajax” en de „Achilles” werd het Duitsche schip door de kanonnen van acht duim van de „Exeter” beschadigd, waarna het schip naar de kust voer.
Te half zeven in den avond werd het schip op 20 mijl afstand van Punte Deleste gezien, varende in Zuidelijke richting. Eenige minuten later verschenen de beide Britsche kruisers aan de horizon, zij openden het vuur en binnen tien minuten waren 20 schoten gewisseld. Een uur later werd de strijd op 25 mijl ten Zuiden van Punta Deleste hervat en de drie schepen vuurden heftig, toen zij Punta Balena passeerden. De „Admiral von Spee” bevond zich toen minder dan negen mijl uit de kust en het mondingsvuur van de kanonnen kon van de kust worden gezien. Toen te half negen de duisternis viel lag een dik rookgordijn over een lengte van verscheidene mijlen op de zee.
De kleine kruiser „Uruguay” van de vloot van Uruguay is ooggetuige geweest van den strijd. Het schip bevond zich bij Punta Deleste toen de strijdende oorlogsbodems passeerden.
De correspondent voegt hieraan toe, dat in diplomatieke kringen te Buenos Aires wordt verondersteld, dat het Duitsche schip „Ussukuma”, dat op 3 December door Britsche oorlogsbodems in het Zuiden van den Atlantischen Oceaan werd buitgemaakt, gebruikt werd om kleine Britsche oorlogsbodems in een gevecht met de „Admiral von Spee” te lokken.

AMERIKA’S HOUDING T.A.V. DEN ZEESLAG.

Uit Washington deelt Reuter mede, dat, hoewel de zeeslag gistren tusschen de „Admiral Graf von Spee” en de Britsche oorlogsbodems is gevoerd binnen de neutraliteits-zône, welke op de Pan-Amerikaansche conferentie is vastgesteld, in welingelichte Amerikaansche kringen niet geloofd wordt, dat stappen zullen worden gedaan bij de betrokken regeeringen. De zône is ingesteld om te voorkomen, dat de activiteit van de oorlogvoerenden de Amerikaansche belangen schaadt; door dezen slag zijn geen Amerikaansche belangen geschaad.

De „Admiral Graf von Spee” is de nieuwste van de drie Duitsche vestzakslagschepen, meldt Reuter uit Londen.
Het schip is in 1936 te Wilhelmshafen in gebruik genomen. De normale bemanning telt 926 koppen. De snelheid bedraagt 26 knoopen en de waterverplaatsing bedraagt 10.000 ton. Het schip is bewapend met zes kanonnen van elf duim, acht van 5.9 duim en 14 stukken luchtdoelgeschut; verder heeft het twee vliegtuigen aan boord, die met behulp van een katapult kunnen opstijgen.
De kanonnen van elf duim verschieten granaten van ongeveer 300 kilo. De diesel-machines van het schip hebben goed voldaan, doch van niet-officieele zijd wordt vernomen, dat zij niet geheel hebben voldaan aan de verwachting.