Arnhemsche Courant/Jaargang 56/Nummer 4896/De kennis van den bouw en de levensverschijnselen van het menschelijk ligchaam

Uit Wikisource
‘De kennis van den bouw en de levensverschijnselen van het menschelijk ligchaam […]’ door een anonieme schrijver
Afkomstig uit de Arnhemsche Courant, vrijdag 10 december 1869, [p. 2]. Publiek domein.

[ 2 ] De kennis van den bouw en de levensverschijnselen van het menschelijk ligchaam staat, zelfs met uitsluiting der histiologie, toch onder de dusgenaamde exacte wetenschappen zeker niet bovenaan bij het groote publiek, veeleer is men met de algemeene wetenswaardigheden uit het planten- en dierenrijk bekend; en zonder nu zelfs in de verte te willen beweren dat deze studien niet zoo nuttig zijn of tegen te spreken dat zij zelfs veel meer voldoening geven voor de moeite die men zich getroost, toch ware het zeer te wenschen, dat ook de eerste onder alle klassen en reeds vroegtijdig meer beoefenaars vond.
 Aan handleidingen voor hen, die door eigen studie zich de hoofdzaken willen eigen maken, heeft het niet ontbroken en thans weêr is door den uitgever Heuvelink alhier, een degelijk boekje in het licht gegeven, dat in alle opzigten aan dat doel kan beantwoorden. Wij bedoelen het werkje getiteld: de bouw, het leven en verpleging van het menschelijk lichaam, naar het duitsch van den hoogleeraar Bock, op onberispelijke wijze door den heer dr. C. P. ter Kuile vertaald. In korte maar duidelijke trekken geeft het eene verklaring van den bouw en de functien van alle ligchaamsdeelen, de zamenstelling van de verschillende voedingsmiddelen en verhouding tot de daarin bevatte voedingstoffen en een overzigt der leefregelen, terwijl tot verkrijging van een juist inzigt en tot verduidelijking van het geheel, de topografische beschouwing en vooral het tal van fijne en naauwkeurig bewerkte houtgrures in den tekst zeer veel bijdragen. Hoewel de prijs (ƒ 1.90) hooger gesteld is dan die van het oorspronkelijke, hetgeen wel onmogelijk anders kon zijn, als men in aanmerking neemt dat het werkje in Duitschland in veel meer handen moet komen, omdat het ook op scholen in gebruik is, toch is hij, ook met het oog op de keurige uitvoering, gering te noemen en men mag wel vertrouwen, dat de uitgever zijne onderneming ruimschoots zal beloond zien.