Naar inhoud springen

Bredasche Courant/Jaargang 136/Nummer 52/Tijdschriften

Uit Wikisource
Tijdschriften
Auteur(s) Anoniem
Datum Woensdag 3 maart 1926
Titel Tijdschriften
Krant Bredasche Courant
Jg, nr 136, 52
Editie, pg [Dag], [3-4]
Opmerkingen Heike Kamerlingh Onnes vermeld als prof. Kamerlingh Ones, Jannes Gerhardus Wattjes als prof. Wattjes, Theo van Doesburg als Theo v. Doesburg
Brontaal Nederlands
Bron delpher.nl
Auteursrecht Publiek domein

[3]
[...]


Tijdschriften.

NOUVEAUTE.

      De tweede Februari aflevering van het bekende orgaan voor den detailhandel in Dameskleeding, modes en manufacturen is weer verschenen. En zooals we gewoon zijn van het tijdschrift „Nouveauté” bevat het ook ditmaal weer menig sierlijk en kostbaar ontwerp voor onze voorjaarstoiletjes.
      Ook op het gebied van lingerie’s vallen er weer verschillende nieuwe sniufjes te bewonderen.
      Op aantrekkelijke wijze wordt ons voorts gedemonstreerd hoe men eigenlijk shawls, en kostbare avondmantels moet dragen.
      Dus dames doet er uw voordeel mee.

DE WERELDPOST.

      Di[t] blad vereeuwigt natuurlijk Helen Wills en Suzanne Lenglen, de twee tennis-beroemdheden. Een bescheidener plaats is ingeruimd aan iemand die ook wel een beetje beroemd was: wijlen prof. Kamerlingh Ones. De schilder der week is ditmaal Herman Heyenbrock, van wien talrijke doeken, die de industrie tot onderwerp hebben, werden gereproduceerd. Igor Strawinski, de Russische componist, werd met een monocle in het oog gedrukt, onder gebracht in de rubriek „Menschen van beteekenis”.

DE WERELDKRONIEK.

      Dit weekblad geeft platen, die zich bezig houden met olifanten-sport en -strijd in vrijheid en gevangenschap en wijdt ook een pagina afbeeldingen aan neushoornvogels, de clowns van het vogelengeslacht. Voor den Utrechtenaar is met name interessant de foto, die naar aanleiding van de moderniseering van het physisch laboratorium der universiteit – prof. Ornstein, college gevend, afbeeldt. Tekst vergezelt de illustratie Van


[...]
[4]


Nizza en San Marino wordt verder veel in woord en beeld vertelt.

HET BOUWBEDRIJF.

Nummer 2.

      Dit nummer bevat een bijdrage van Prof. Wattjes over Bouwbedrijf en samenleving, waarin meer in hoofdzaak het architecten beroep wordt besproken. Verder bespreekt Prof. Wattjes het plan van de Humanitaire school te Laren van den architect H. A. van Anrooij, waarbij naast de platte gronden een reeks van goed geslaagde foto’s wordt geboden.
      Ir. J. G. Wiebenga schrijft over: De Amerikaansche apartement woning. Duidelijk wordt uiteengezet het verschil met onze etagewoningen en het verschil in kosten en de oorzaken die deze verlaging der bouwsom mogelijk maken. Verder is er een groote plaats aan het Beton en zijne toepassing gewijd waar o.a. wordt gesproken over: Betonwegen, zoogselbeton, dit laatste demonstreert een poging om aan het groote eigen gewicht van beton tegemoet te komen. Hierbij worden interessante gegevens verstrekt over de trek en drukvastheid, die deze beton in verschillende verhoudingen gemengd na een zeker aantal dagen bereikt heeft.
      Dr. v. d. Veen vervolgt zijn beschouwingen over het Natuursteen en Theo v. Doesburg schrijft over architectuur vernieuwingen in Duitschland, Frankrijk, Oostenrijk en Tsjecho-Slowakije.