Naar inhoud springen

De Avondpost/Jaargang 42/Nummer 13131/Ochtendblad/Maatregelen tegen krottenbewoners

Uit Wikisource
‘Maatregelen tegen krottenbewoners’ door een anonieme schrijver
Afkomstig uit De Avondpost, vrijdag 9 juli 1926, Ochtendblad, [p. 5]. Publiek domein.
[ 5 ]

MAATREGELEN TEGEN KROTTENBEWONERS.

Het gemeentebestuur van Emmen heeft jaren lang den bouw van krotten en plaggenhutten gedoogd. Nu echter de Minister van Binnenlandsche Zaken en Landbouw heeft bepaald, dat de arbeiders die na 1 Juli j.l. nog in krotten woonden, bij de werkverschaffing moesten worden ontslagen, is zegt het „Hdlbl.” het gemeentebestuur tegen de krottenbewoners strenge maatregelen gaan nemen.
Vrij spoedig na de ontvangst van de ministerieele circulaire heeft het gemeentebestuur alle onbewoonbare, krotten laten opschrijven en aan de betrokkenen bericht gezonden, dat de woning uiterlijk 1 Juli 1926 moest zijn ontruimd. Aan deze aankondiging van het gemeentebestuur hebben verscheidene hutbewoners geen gevolg gegeven, omdat zij zeiden geen woning te kunnen krijgen, wat voor een aantal zeer zeker juist is, aangezien het aantal ledig staande woningen in de gemeente Emmen, veel kleiner is dan het getal onbewoonbare krotten.
De gemeentewerklieden zijn thans bezig de krotten af te breken. Zij breken allereerst de ontruimde krotten af, maar bepalen zich daar niet toe. Ook de krotten, welke zoo slecht zijn dat zij moeten afgebroken worden, haalt men tegen den grond, ook al zijn zij bewoond.
Dit geeft soms aanleiding tot hartroerende tooneelen, wanneer de vrouwen en jeugdige kinderen moeten aanzien dat zij onder den blooten hemel worden gezet en hun slechte woning boven hun hoofden wordt afgebroken. Verleden week hebben medelijdende menschen een vrouw met eenige kinderen opgenomen, terwijl de man des nachts buiten moest verblijven. Er zijn gezinnen, welke thans, evenals dieren bij gebrek aan iets beters in een kuil verblijven, terwijl zij weigeren de hun van gemeentewege aangeboden tijdelijke huisvesting in een logement te aanvaarden, maar een woning eischen van de gemeente, aan welken eisch het gemeentebestuur niet kan voldoen, omdat het niet over de noodige woningen kan beschikken.