De Gooi- en Eemlander/Jaargang 61/Nummer 173/Nieuwe uitgaven

Uit Wikisource
Nieuwe uitgaven
Auteur(s) Anoniem
Datum Maandag 25 juli 1932
Titel Nieuwe uitgaven
Krant De Gooi- en Eemlander
Jg, nr 61, 173
Editie, pg [Dag], Eerste blad, 2
Opmerkingen Antoon Derkinderen vermeld als Derkinderen, Richard Roland Holst als R.N. Roland Holst, Johan Thorn Prikker als Thorn Prikker, Chris Lebeau als Chr. Lebeau, Willem van Konijnenburg als W.A. van Konijnenburg
Brontaal Nederlands
Bron kranten.delpher.nl
Auteursrecht Publiek domein

NIEUWE UITGAVEN

„Glas in lood,” door W. F. Gouwe. W. L. & J. Brusse’s Uitg. Mij. N. V. Rotterdam, 1932.

      Prof. Derkinderen was de eerste in Nederland, die de glasschilderkunst in het einde der vorige en in het begin van deze eeuw weer tot nieuw leven bracht: de monster motieven, waartoe glas-in-loodramen zoo lang gedwongen waren geweest, verving hij door geheel eigen, wonderlijk fijne teekeningen op zorgvuldig gekozen glas. Prof. R. N. Roland Holst en Thorn Prikker namen de handhaving dezer traditie van hem over, na hen mogen (chronologisch) Willem van Konijnenburg en Jan Toorop worden genoemd. Na de vrij zeldzame, merkwaardige experimenten, die Theo van Doesburg in dit genre bedreef, kan ons land thans beschikken over een rij van min of meer belangrijke moderne „glazeniers” met Joep Nicolas aan het hoofd, dan Henri Jonas, Joan Colette, Ninaber van Eijben, G. A. H. van der Stok, Jaap Weyand, Chr. Lebeau, W. Bogtman, L. Asperslagh, Toon Berg, e.a.
      Van deze kunst geeft het boekje „Glas in lood” van W. F. Gouwe, verschenen in de serie „De toegepaste kunsten in Nederland” bij Brusse’s uitgeversmaatschappij te Rotterdam een goed overzicht. Verschillende ter zake kundige artisten hebben er aan medegewerkt: Gerard Brom, Prof. R. N. Roland Holst, W. A. van Konijnenburg, Joep Nicolas, Theo van Doesburg, e.a. Mevr. J. H. Derkinderen—Besier geeft een beschrijving van het glaswerk van Prof. Derkinderen. Hoewel het overzicht schetsmatig is (de opgaven kunnen lang niet op volledigheid aanspraak maken en veel belangrijks is vergeten), zal het voor den belangstellenden leek zeer interessant zijn. Het vele illustratiemateriaal is goed gekozen en zorgvuldig gereproduceerd.