De Kunst/Jaargang 11/Nummer 595/Anna Abrahams

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Anna Abrahams
Auteur(s) N.H.W.
Datum Zaterdag 21 juni 1919
Titel Anna Abrahams
Tijdschrift De Kunst
Jg, nr, pg 11, 595, 455
Opmerkingen Albert Plasschaert vermeld als Plasschaert
Brontaal Nederlands
Bron delpher.nl
Auteursrecht Publiek domein

Anna Abrahams.

      „Ik wist niet dat zij al zóó oud was” — was de gedachte die mij door het hoofd vloog, toen ik hoorde dat Anna Abrahams zeventig jaar zou worden. En toen ik Plasschaert’s hiëroglyphenschrift in het „Vaderland” had gelezen, begreep ik dat zij jong moest zijn.
      Altijd heb ik Anna Abrahams, die ik persoonlijk nooit heb leeren kennen, als een jeugdig-voelende moderne schilderes mij gedacht. Haar bloemen, zooals zij die schildert, in haar opvatting en in haar kleuren, kunnen slechts van een modern en jong voelende artieste zijn.
      Te harer eere heeft een kring van vrienden in „Pulchri” nu eene tentoonstelling van haar werk bijeengebracht. En deze verzameling bevestigt den indruk dien men, op gemengde tentoonstellingen, van haar werk steeds kreeg.
      Ik heb haar weleens verweten dat zij den vorm opofferde aan de kleur: haar bloemen waren steeds breed en groot geschilderd, omdat zij ze breed zag en omdat zij de kleur hoofdzaak vond, blijkbaar. Maar dit was dan ook haar moderniteit.
      Het loont de moeite, dit in een breeder opgevat artikel nader te motiveeren. Hetwelk ik in een volgend nummer dan wil doen.

N. H. W.