Naar inhoud springen

De Maasbode/Jaargang 49/Nummer 15072/Avondblad/Cuypers-expositie

Uit Wikisource
Cuypers-expositie
Auteur(s) Anoniem
Datum Vrijdag 25 mei 1917
Titel Cuypers-expositie
Krant De Maasbode
Jg, nr 49, 15072
Editie, pg Avondblad, eerste blad, 2
Opmerkingen Pierre Cuypers vermeld als P.J.H. Cuypers, Eugen Gugel als E. Gugel
Brontaal Nederlands
Bron delpher.nl
Auteursrecht Publiek domein

TENTOONSTELLINGEN

Cuypers-expositie.

      Men schrijft ons uit Delft:
      Het is ongetwijfeld eene gelukkige gedachte van den Bibliohecaris der Technische Hoogeschool te Delft, om onmiddellijk na de viering van den 90sten verjaardag van den grooten bouwmeester dr. P. J. H. Cuypers, in de expositiezaal der Bibliotheek eene tentoonstelling te organiseeren van de platen, voorkomende in het album den jubilaris aangeboden door zijne vele vrienden en vereerders, en een overzicht in beeld bevattende van de voornaamste zijner werken.
      In bonte mengeling prijken de werken, zooals de groote bouwmeester ze aan ons land en ook buiten de landspalen in veelzijdig genie geschonken heeft.
      Zijne meest grootsche schepping, het Rijksmuseum te Amsterdam, is in verschillende aanzichten, onderdeelen, afdeelingen en decoraties vertegenwoordigd; eveneens het Centraal Station te Amsterdam, met zijn hoofdhal, Koninklijk paviljoen en ontvangzaal. Verder verschillende kerken te Amsterdam en een gansche reeks in de verschillende provincies. Men treft er ook de kerk aan voor de E. P. Franciscanen te Brussel, de herstelling van het Oostelijk Choor in den Dom te Mainz, de restauratie van de O. L. Vr. Munsterkerk te Roermond, met afzonderlijk mozaiek; de torenspits van de Ursulakerk te Delft, in samenwerking met prof. E. Gugel, het kasteel Oude Loo na de herstelling; het kasteel en de kerk van Haarzuylen in onderscheidene details.
      De belangrijke tentoonstelling, welke gratis toegankelijk is; is verder opgeluisterd met details – ook in kleurendruk – van dr. Cuypers; het Rijksmuseum van jhr. Victor de Stuers, en het prachtwerk „le Chateau de Haar a Haarzuylen”.
      De tentoonstelling is iederen dag geopend van ’s morgens 10 tot ’s avonds 5 uur; en iederen avond bovendien van 7–9 uur; Woensdag echter tot 8 uur en des Zaterdags is de zaal na 5 uur gesloten.