De Maasbode/Jaargang 54/Nummer 18035/Ochtendblad/Dada

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dada
Auteur(s) Anoniem
Datum Zondag 12 maart 1922
Titel Letteren en kunst. Dada
Krant De Maasbode
Jg, nr 54, 18035
Editie, pg Ochtendblad, derde blad, 2
Brontaal Nederlands
Bron delpher.nl
Auteursrecht Publiek domein

LETTEREN EN KUNST.

DADA.

      We ontvingen een nummer van een dadaïstisch tijdschrift, geïllustreerd en wel en met een tekst in vele talen. We weten echter niet waar het vandaan komt, wie het uitgeeft of onder wiens leiding het staat. Daar is het dan ook een dadaïstisch tijdschrift voor.
      „Entre deux orages se trouve le Beau” zegt Jean Crotti in een overigens geheel onbegrijpelijk gedicht. We zouden dezen regel vrij willen vertalen met: Wie tusschen twee stoelen wil gaan zitten, komt op den grond terecht.
      Zoo is het dan ook en Francis Picabia verhaalt van de gevolgen: Les dents viennent aux yeux comme les larmes. Hij geeft er een teekening bij, die denken doet aan de voorstelling van een horloge, waar per abuis een voorhamer op gevallen is.
      Paul Eluard is blijkbaar de groote theoreticus van de beweging. Hij geeft een soort beginselverklaring, maar helaas! alle letters staan op hun plaats en de woorden volgen elkaar even regelmatig op als bij Dickens of bij Nicolaas Beets. Ik geloof niet, dat hij zoo vooruitstrevend is als wij wel hadden gedacht, zou de Hertog uit Magic van Chesterton zeggen. Wat de mensch betreft: la naphtaline de son cerveau empeste l’air. Toch heeft de beweging sympathieke trekken. Ze zijn blijgeestig van aard, deze dadaïsten: Pour nous tout est une occasion de s’amuser. Quand nous rions, nous nous vidons et le vent passé en nous, remuantportes et fenêtres, introduisant en nous la nuit du vent.
      Wanneer u zich dat goed indenkt, al die wind onder uw leden, brrr...... dan zult u zich niet meer verwonderen over hun nooden: Nous avons besoin de distractions. Broederlijk helpen wij elkaar ermee.
      Dat ook Hollanders bijdragen zonden doet de borst zwellen van rechtmatige nationale fierheid. Het bewijst immers dat wij nog altijd meehobbelen midden in den vaart der volkeren.
      Onderwijl bekijken we het omslagje nog eens goed en mogen zelfs opmerken, dat het tijdschriftje zijn ontstaan dankt aan bepaald Hollandische naphtaline. Want niet alleen is I. K. Bonset de gérant litéraire, maar bovendien is Theo van Doesburg de mécanicien plastique.
      Een reden te meer om met instemming den Dadaïst Tristan Tzara te citeeren:

Malades guérissez-vous
guérissez-vous malades.