De Maasbode/Jaargang 72/Nummer 29433/Ochtendblad/O. L. Vrouw in 't Zand te Roermond

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
O. L. Vrouw in ’t Zand te Roermond
Auteur(s) Anoniem
Datum Zaterdag 14 september 1940
Titel O. L. Vrouw in ’t Zand te Roermond. De pontificale sluiting op Zondag
Krant De Maasbode
Jg, nr 72, 29433
Editie, pg Ochtendblad, 2
Opmerkingen Guillaume Lemmens vermeld als J.H.G. Lemmens
Brontaal Nederlands
Bron delpher.nl
Auteursrecht Publiek domein

O. L. Vrouw in ’t Zand te Roermond

De pontificale sluiting op Zondag

      Het hoogtepunt van de Mariavereering aan de Kapel in ’t Zand te Roermond vormen de beide Octaven ter eere der Lieve Vrouwe, die al dateeren van 1613 af. Dez oude trouwe gewoonte, door onze Katholieke voorvaderen als een heilige schat bewaard, is tot op onzen tijd nog altijd in eere gebleven. Vooral de laatste jaren zijn het telkens heerlijke manifestaties geweest van kindelijke Marialiefde van duizenden uit Nederland. 1940 wil voor vorige jaren niet onderdoen. Het eerste Octaaf en de sluitprocessie, door zonnig zomerweer begunstigd, is geworden en door de grote deelneming en door de orde en keurig-verzorgde groepen van bruiden en maagden, een Mariahulde, zooals we na het Eeuwfeest in 1935 niet meer aan de Kapel hebben gezien. Behalve de vele toeschouwers liepen alleen meer dan 4000 personen met de procesie mee.
      Thans wordt het tweede Octaaf gehouden en a.s. Zondag 15 dezer zal te half vier de pontificale sluiting plaats hebben. Ook dat – het kan niet anders – zal een plechtigheid worden, die allen, die ze zullen bijwonen, nog lang zal bijblijven. Z.H.Exc. Mgr. Dr. J. H. G. Lemmens zal het Pontificaal Lof celebreeren. In de processie, die wordt gehouden, zullen een dertiental groote groepen van bruiden en maagden meetrekken, Maria voorstellend in Haar schoonste titels: O.a. O. L. Vrouw Hulp der Christenen. Rozenkranskoningin, Moeder van Barmhartigheid, Koningin der Engelen, Stella Duce, Koningin van den Vrede, Maria onze Moeder of groepen betrekking hebbend op het H. Sacrament als de Kruisgroep, Sacramentsgroep, Kapelgroep, bloemengroep, enz., bovendien zal dezen keer ook de beroemde zingende Maagdengroep meetrekken, bestaand uit ’n honderd maagden, die sinds 1935 niet meer is meegegaan.
      Onder het Pontificaal Lof zal Z.H.Exc. Mgr. Dr. J. H. G. Lemmens aan de zieken de plechtige ziekenzegening met het Allerheiligste geven, waarna den zegen met het Wonderbeeld.