De Nieuwe Courant/Jaargang 19/Nummer 112/Avondblad/Nagedachtenis van Therèse van Duyl-Schwartze

Uit Wikisource
‘Nagedachtenis van Therèse van Duyl-Schwartze’ door een anonieme schrijver
Afkomstig uit De Nieuwe Courant, donderdag 24 april 1919, Avondblad, [p. 1]. Publiek domein.
[ 1 ]

Nagedachtenis van Therèse van Duyl-Schwartze.

Men vraagt ons opneming van het volgende:
Het overlijden van Therèse van Duyl—Schwartze heeft allen, die belang stellen in de Nederlandsche schilderkunst en de Nederlandsche beeldende kunstenaren, ongetwijfeld diep getroffen. Als mensch en als kunstenares bezat zij groote gaven die in en buiten Nederland terecht op hoogen prijs gesteld worden. Doch niet alleen de Nederlahdsche kunst, doch ook de Nederlandsche kunstenaren verliezen veel in haar. Haar hartelijke belangstelling in alles wat het lot van haar mede-kunstenaren betrof, haar groote bereidvaardigheid om te helpen waar zij kon, en de tactvolle en delicate wijze waarop zij die hulp verleende, hebben haar een plaats verzekerd in het hart van haar collega’s, wien zij onvergetelijk zal blijven.
Het zijn dan ook haar mede-kunstenaren, waaronder in de eerste plaats de Vereeniging St. Lucas, die het initiatief hebben genomen tot het maken eener stichting, die den naam zal dragen van „Therèse van Duyl—Schwartze-Stichting”, waarvan het Hare Majesteit de Koningin behaagd heeft als beschermvrouwe te willen optreden. De stichting zal tot doel hebben het werk van de overledene — het steunen van behoeftige kunstbroeders — voort te zetten, waardoor ook op die wijze haar naam zal blijven voortleven.
Om dit doel te bereiken echter is een vrij aanzienlijk bedrag aan geld noodig, omdat het de bedoeling is de stichting een kapitaal te geven, waarvan de rente hoofdzakelijk zal worden uitgekeerd aan het Nederlandsch Steuncomité voor Beeldende Kunstenaren, waarin Therèse van Duyl—Schwartze ook zitting had en aan welk werk zij zoo veel heeft bijgedragen.
De stichting zal bovendien ter herinnering aan de kunst van Therèse van Duyl—Schwartze een drie-jaarlijkschen prijs van ƒ 500 uitloven voor het beste geëxposeerde portret door een jong Nederlandsch schilder vervaardigd. De bedoeling is dengene, aan wien de prijs ten deel valt, daardoor in staat te stellen buitenlandsche musaa te bezoeken en aldaar goede portretkunst te bestudeeren.
Ten slotte zal de stichting een geschikt middel zijn om schilderijen, teekeningen enz. van Therèse van Duyl—Schwartze ten geschenke te ontvangen, te verzamelen en bv. in bruikleen te geven aan musea, of andere instellingen.
Gelden der stichting zullen hiervoor alleen mogen gebruikt worden voor zoover het mogelijk is dit te doen zonder het hoofddoel, t.w. het ondersteunen van behoeftige Nederlandsche beeldende kunstenaren, uit het oog te verliezen.
De commissie doet derhalve een beroep op uw medewerking om het boven uiteengezette doel te bereiken en ziet met vertrouwen het hierbij gevoegde inschrijvingsbiljet door u geteekend en ingevuld aan het adres van den penningmeester der commissie, mr. A. F. van Hall, Keizersgracht 279-281 te Amsterdam, van u tegemoet.
Een zeer talrijke commissie werkt voor dit doel.