De Nieuwe Courant/Jaargang 6/Nummer 67/Avondblad/In ons Ochtendblad van Woensdag is (...) een sensatie-berichtje overgenomen betreffende een schilderij, dat een Frans Hals zou zijn

Uit Wikisource
‘In ons Ochtendblad van Woensdag is […] een sensatie-berichtje overgenomen betreffende een schilderij, dat een Frans Hals zou zijn. […]’ door een anonieme schrijver
Afkomstig uit het De Nieuwe Courant, vrijdag 9 maart 1906, Avondblad, [p. 1]. Publiek domein.

[ 1 ]In ons Ochtendblad van Woensdag is, met een vraagteeken, uit de Avondpost een sensatie-berichtje overgenomen betreffende een schilderij, dat een Frans Hals zou zijn.

Dr. Martin schrijft daarover aan de N R. Ct.:

Naar aanleiding van het bericht in uw Ochtendblad van gisteren omtrent het ontdekken van een schilderij in Leiden, dat door enkelen aan Frans Hals wordt toegeschreven, wil ik niet nalaten, u even te berichten, dat genoemd schilderij wel is van zeventiend’ eeuwsch maaksel, maar met Frans Hals niets gemeen heeft. Het is door de lichtblauw met wit gestreepte kleeding van den drinker, de felle gelaatskleur en de breede, decoratieve techniek, een karakteristiek werk van een Hollandschen Carravaggist der Utrechtsche Honthorst-school.

Het meest gelijkt het op het werk van den Utrechtschen schilder Dirck van Baburen (± 1570—± 1624) en in geen geval is het een kunstwerk van groote beteekenis.


Overige vindplaatsen[bewerken]

  • Anoniem (9 maart 1906) ‘Dr. Martin schrijft: [...]’, Leidsch Dagblad, Eerste Blad, [p. 1].
  • Anoniem (9 maart 1906) ‘Dr. Martin schrijft aan de N. R. Ct.: [...]’, Het Vaderland, Avondblad A, [p. 1-2].
  • Anoniem (10 maart 1906) ‘Dr. Martin schrijft aan de „N. R. C.” [...]’, Arnhemsche Courant, vierde blad, [p. 1].
  • Anoniem (11 maart 1906) ‘Geen Frans Hals’, De Maasbode, derde blad, [p. 1].
  • Anoniem (12 maart 1906) ‘De Avondpost heeft een sensatie-berichtje verspreid betreffende een schilderij, dat een Frans Hals zou zijn. [...]’, Land en Volk, Blad B, [p. 2].