De Nieuwe Courant/Jaargang 8/nummer 214/Avondblad/Theo van Doesburg

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Theo van Doesburg
Auteur(s) F.L.
Datum Maandag 3 augustus 1908
Titel Kunst. Theo van Doesburg.
Krant De Nieuwe Courant
Jg, nr 8, 214
Editie, pg Avondblad, [1]
Opmerkingen Rectificatie in De Nieuwe Courant, nr. 216.
Brontaal Nederlands
Bron delpher.nl
Auteursrecht Publiek domein

KUNST.

Theo van Doesburg.

      In het gebouw van den Haagschen Kunstkring zijn een veertigtal teekeningen en schetsen door Theo van Doesburg tentoonegsteld. Ze zijn te koop. De prijzen varieeren tusschen de ƒ 30 en ƒ 300. Geen kleinigheidje!
      ’t Geheel wordt ingeleid door iemand, die alleen met beginletters teekent: A. H. F. De inleider komt vertellen dat de „grondslag van deze teekeningen is innerlijke aandoening”. „Verre van innerlijke, mooie lijnen, streeft deze schilder er naar het innerlijke van den mensch op te sporen.” De rest is niet veel diepzinniger.
      Bij aandachtig beschouwen komt men tot het besluit dat Van Doesburg, als hij hard werkt, over een jaar of tien wellicht, nog eens een veertig teekeningen zal kunnen exposeeren, goed genoeg om er een kiesenkeurig publiek op te vergasten. Hij heeft wel aanleg voor de wedergave van typen, maar het mangelt hem nog aan aan technische bekwaamheid. Wat in den Kunstkring hangt, is werk, dat men aan een deskundig vriend laat zien om van dezen goeden raad te krijgen. De vriend zal er zeker een goed woord voor over hebben. Het publiek vraagt rijper arbeid.

F. L.