Naar inhoud springen

De Noord Brabanter/Jaargang 76/Nummer 3947/Christelijke Kunst

Uit Wikisource
‘Christelijke Kunst’ door X.
Afkomstig uit De Noord Brabanter, donderdag 23 maart 1905, [p. 2]. Publiek domein.
[ 2 ]

Christelijke Kunst.

Dezer dagen waren wij in de gelegenheid een kijkje te nemen in de R. K. Kerk te Nunen, waarin wij bezichtigden den pas voltooiden Kruisweg uit het atelier van Windhausen te Roermond. Iedere statie van dezen kruisweg is mooie, werkelijke kunst. Maar christelijke kunst boven alles. Dat de meester, die ze ontwierp en uitvoerde, gelukkig geinspireerd is, valt niet te loochenen. Groepeering en coloriet, maar vooral de expressie der beelden geeft een hooge dunk van het kunnen van den schilder. Overal is en blijft de lijdende Christus de hoofdfiguur, ook in de hoofdgroepen en nergens domineeren de bijgroepen te veel, een omstandigheid, die de waarde van het werk niet weinig verhoogt en die niet door iederen ontwerper van een kruisweg wordt geobserveerd, althans niet wordt bereikt. Alhoewel de al te weemoedig en berustende figuur van Christus voor den landvoogd Pilatus ons niet geheel en al bevallen kan, is evenwel de idee van den schilder eenigszins te motiveeren. ’t Is moeilijk uit de 14 goedgeslaagde staties die aan te wijzen, welke het best zijn geslaagd; nochtans de 4e en de 8e statie vonden wij het mooist van alle.
Het beste bewijs, dat de kunstenaar in zijn werk zeer gelukkig geweest is, is wel het getuigen der eenvoudige bewoners van Nunen, die volgens de bewering van den ZeerEerw. Heer Pastoor verklaarden, nu den kruisweg te kunnen bidden zonder kerkboek.
Aan de firma Windhausen te Roermond komt alle lof toe voor haar mooi werk.
De rijke omlijsting om de doeken is aangebracht door den bekenden meester in de christelijke beeldhouwkunst, den heer J. Custers te Stratum, van wien wij ook nog een achttal fraaie beelden, — vooral dat van St. Petrus — in Nunen’s kerk mochten bewonderen.

X.