De Roermondenaar, Nieuws- en advertentieblad voor stad en land/Jaargang 1/Nummer 6/Guano-bemesting

Uit Wikisource
Guano-bemesting
Auteur(s) Anoniem
Datum Zaterdag 9 februari 1856
Titel Landbouw. Guano-bemesting.
Krant De Roermondenaar
Jg, nr [1], 6
Editie, pg [Dag], [2]
Brontaal Nederlands
Bron roermond.x-cago.com
Auteursrecht Publiek domein

LANDBOUW

GUANO - BEMESTING

      Het departement Deventer der Maatschappij van Nijverheid heeft de navolgende uitkomsten bekend gemaakt van de proeven met de guano-bemesting genomen:
      1o. De guano is beter koop dan stalmest, want 1 bunder 60 roeden roggeland werd den 15 en 16 December bemest met 400 ned. pd. Amerikaansche guano, kostende op het land f 19 de 100 pond, dus te zamen f 76. In het begin van Januarij was dit land beter gezet en de plant veel donkerder van kleur dan een daar neven gelegen stuk land van dezelfde grootte, bemest met 55 voer korte stalmest, welke per voer op het land f 2, te zamen f 110 kostte, hetgeen dus een verschil, ten voordeele der guano, van f 34 opleverde.
      2o. Ten aanzien der guano kan men met hetzelfde personeel en gespan veel meer grond bemesten en bewerken, dan met den stalmest, daar de 400 ponden guano met ééne kar en één paard kunnen vervoerd worden, terwijl men 55 malen met tweespannigen wagen denzelfden weg moet afleggen. om den stalmest op een even groot stuk lands te brengen. Ook tot het afladen, overstrooijen, in voeren, eggen en onderploegen wordt, bij de aanwending van stalmest, meer personeel en tijd gevorderd, terwijl de guano door één man en te gelijker tijd door een ander het graan gezaaid, waarna graan en guano zamen worden ondergeëgd. Verder dient hierbij nog in aanmerking te komen, dat men, bij bemesting met guano, met geene paarden of wagen op den akker behoeft te rijden, waardoor het mogelijk wordt, om in het vroegere voorjaar zoodanige lage of drassige landen met guano te bemesten, waar men met paarden niet zou kunnen komen.
      3o. Het is gebleken, dat de zuivere landen, met guano bemest en met spurrie, alsmede met haver bezaaid, nadat de vruchten er af gebragt waren, geen onkruid achterlieten, hetgeen toch bij aanwending van stalmest wel het geval is.
      4o. Voor de provincien Drenthe en Overijssel, in welke zoo vele woeste heide- en en markgronden te ontginnen zijn, kan men den aanvoer van guano als eene weldaad beschouwen, daar zij zich, op min kostbare wijze, naar de verst afgelegen gronden laat overbrengen en door haar de voorhanden zijnde mest niet, ten behoeve der te ontginnen gronden, aan den bestaanden landbouw behoeft onttrokken te worden.
      5o. Eindelijk, de guano stelt in staat om op woeste gronden veevoeder te verbouwen; veevoeder geeft gelegenheid tot het houden van vee; geeft mestspecie; mestspecie geeft meer voeder, en in den omloop der verbouwing van deze gewassen zal wel een groot voordeel zijn gelegen.