De Telegraaf/Jaargang 28/Nummer 10786/Ochtendblad/"La Section d'or"

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
„La Section d’or”
Auteur(s) Anoniem
Datum Donderdag 25 maart 1920
Titel „La Section d’or”
Krant De Telegraaf
Jg, nr 28, 10786
Editie, pg Ochtendblad, tweede blad, 8
De Telegraaf vol 028 no 10786 Ochtendblad "La Section d'or".jpg
Opmerkingen François Angiboult vermeld als Angiboult, Alexander Archipenko als Archipenko, Georges Braque als Bracque, Constantin Brâncuși als Brancusi, Raymond Duchamp-Villon als Duchamp-Villon, Serge Férat als Ferat
Brontaal Nederlands
Bron kranten.delpher.nl
Auteursrecht Publiek domein

„La Section d’or”.

      Onder dezen naam heeft zich te Parijs een combinatie gevormd, van kubisten en neo-kubisten van verschillende nationaliteit. Op de eerste tentoonstelling in de „Galerie La Boétie”, die belangwekkend was als manifestatie van kubistische schilders en beeldhouwkunst, waren o.a. werken van:
      Angiboult, Archipenko, Bracque, Brancusi, Duchamp-Villon, Ferat, Gleizes, Gontcharowa, Heiessen, Kupka, Irene Lagut, Lambert, Larionow, Laurens, Leger, Marcoussis, Rousseau, Siervage, Tour Donas, Vasilicff, Jaques Villon enz.
      Het ligt in de bedoeling dezer vereeniging van uitsluitend kubisten bij wijze van tournee, deze exposities in verschillende landen te houden. Theo van Doesburg, als vertegenwoordiger van de groep voor Nederland, zal in de voornaamste steden van ons land (en ook in België) tentoonstellingen van „La Section d’or” inrichten. (Secretariaat k. Galgewater 3, Leiden).
      Reeds werden voor de maand Mei de kunstzalen van de firma Giroux te Brussel voor deze tentoonstelling beschikbaar gesteld.

Overige vindplaatsen[bewerken]

  • Anoniem (24 maart 1920) ‘„La Section d'or”’, Algemeen Handelsblad, Avondblad, p. 6.
  • Anoniem (25 maart 1920) ‘„La Section d'or”’, Dagblad van Zuid-Holland en 's-Gravenhage, Avondblad A, [p. 2].
  • Anoniem (25 maart 1920) ‘Onder de naam La Section d’or [...]’, Nieuwe Rotterdamsche Courant, Ochtendblad, A, p. 1 (gedeeltelijk).
  • Anoniem (10 april 1920) ‘„La Section d’Or”’, De Kunst, jrg. 12, nr. 637, p. 408.