De Telegraaf/Jaargang 29/Nummer 11103/Avondblad/De Kornscheuer

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Kornscheuer
Auteur(s) Anoniem
Datum Donderdag 10 februari 1921
Titel De Kornscheuer
Krant De Telegraaf
Jg, nr 29, 11103
Editie, pg Avondblad, derde blad, 9
De Telegraaf vol 029 no 11103 Avondblad De Kornscheuer.jpg
Opmerkingen Vincent van Gogh vermeld als v. Gogh, Kees van Dongen als Kees v. Dongen, Jacoba van Heemskerck als Jacoba v. Heemskerk, Theo van Doesburg als Doesburg
Brontaal Nederlands
Bron kranten.delpher.nl
Auteursrecht Publiek domein

De Kornscheuer te Berlijn.

      Over de door de „Kornscheuer” te Berlijn geopende tentoonstelling van jonge Hollandsche kunstenaars, zegt het laatst verschenen nummer van „der Cicerone” o.a. het volgende:

      Wij erkennen hier dat de afwending van het impressionisme en ’t zoeken naar nieuwe wijzen van uitdrukking en internationaal streven van de Europeesche kunst is, maar dat Holland dikbloediger menschen voortbrengt, die niet stormachtig het oude vernietigen, maar trots alle moderniteit van hun traditie afhankelijk zijn. Wij voelen dat zich in het neutrale land een rustiger en logischer ontwikkeling heeft kunnen vormen.
      Interessant is het dat de zestigjarige Jan Toorop, die reeds 26 jaar geleden te Berlijn opzien baarde, aan ’t hoofd staat van de groep tot welke ook zijn dochter behoort.
      Bijzonder leerzaam is de invloed van v. Gogh, die hier Jaap Weyand duidelijk weergeeft, maar sterkeren invloed hadden de Franschen, waarvan Kees v. Dongen en de bekende sterke schilderstalenten van Jacoba v. Heemskerk en Elsa Berg getuigenis afleggen. Leo Gestel sluit zich bij ’t Fransche cubisme aan; dezelfde richting volgt Louis Saalborn, en het overmoedigst verschijnen Doesburg en Van der Zeck.