De Telegraaf/Jaargang 39/Nummer 14593/Avondblad/Dadaïstische ambtenaar

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dadaïstische ambtenaar
Auteur(s) Anoniem
Datum Zaterdag 25 april 1931
Titel Dadaïstische ambtenaar. Kurt Schwitters leider der Hannoversche typografie.
Krant De Telegraaf
Jg, nr 39, 14593
Editie, pg Avondblad, Derde Blad, [9]
Brontaal Nederlands
Bron delpher.nl
Auteursrecht Publiek domein

DADAÏSTISCHE AMBTENAAR.

Kurt Schwitters leider der Hannoversche typografie.

      Een socialist, minister geworden, is, zeggen de Franschen, nog geen socialistische minister. Zal de Dadaïst, ambtenaar geworden, een Dadaïstische ambtenaar wezen? Of zal hij, hooren wij vragen, met een groetgebaar „dada” zeggen aan de Dada? Kurt Schwitters zal het ons moeten doen blijken. Deze aanvoerder immers in den Dadaïstischen Europeeschen kunst-veldtocht van eenige jaren geleden, waaraan de onlangs gestorven Nederlandsche kunstenaar Theo van Doesburg zijn aandeel had, is benoemd geworden tot officieel verzorger van alle drukwerk, dat uitgaat van de stad Hannover.
      Kurt Schwitter was ons het best bekend als de dichter van Dadaïstische liederen.
      Het Dadaïsme was echter (dit tot geruststelling) geen kunstrichting, het was veeleer een beweging om de verouderde kunst-„richtingen” en een te sukkelig volgzaam publiek in de war te kakelen, en werd als zoodanig door vele, volkomen ernstige artisten begrepen en gewaardeerd.
      Het is daarom te verwachten, dat Kurt Schwitters, die thans alle gemeentelijke drukwerk in Hannover onder zijn leiding krijgt, de saaie (en in Duitschland, indien niet saai soms al te „kolossale”) typografie, die tot heden van de bureaux kwam, met goeden zin voor harmonie zal moderniseeren.
      Hij krijgt niet alleen alle formulieren, briefhoofden enz., die van de gemeente Hannover uitgaan, te verzorgen, doch ook alle entréebiljetten voor de stedelijke schouwburgen, musea, en wat dies meer zij.