De Tijd/1885/Nummer 11590/Zouavenfeest

Uit Wikisource
‘Aan het Zouavenfeest, dat morgen te Antwerpen zal worden gevierd, […] zullen […] ook veel Nederlanders deelnemen. […]’ door een anonieme schrijver
Afkomstig uit De Tijd, maandag 31 augustus 1885, [Eerste Blad], [p. 2]. Publiek domein.

[ Eerste Blad, 2 ]Aan het Zouavenfeest, dat morgen te Antwerpen zal worden gevierd, ter herinnering aan de oprichting van het Zouaven-regiment in 1860, zullen, zooals wij reeds gisteren mededeelden, ook veel Nederlanders deelnemen. Te 10 uren komen de feestvierenden bijeen in den Katholieken Kring, op de Meirplaats, vanwaar men te 10½ uren naar de hoofdkerk vertrekt ter bijwoning van een plechtige H. Mis, opgedragen door Mgr. P. J. F, Sacré, pastoor-deken van O. L. V. Prot. Apost. ad instar part. en aalmoezenier der zouaven[.] Te 1 ure begint het feestmaal in het gebouw van den Katholieken Kring.
Ook de Zouavenbroederschap Fideï et Virtuti van Amsterdam zal er vertegenwoordigd zijn. Namens de leden dezer Broederschap zal het volgende schrijven van adhaesie worden medegedeeld:

Aan het comité voor de viering van den 25jarigen gedenkdag der oprichting van het regiment „Pauselijke Zouaven”, Antwerpen.

Waarde wapenmakkers!

Wij hadden het genoegen, uwe vriendelijke uitnoodiging te ontvangen voor de internationale feestviering bij gelegenheid van den 25jarigen gedenkdag der oprichting van het regiment „Pauselijke Zouaven”.
Wij betreuren het ten zeerste, geen gelegenheid te hebben, daarbij tegenwoordig te zijn, aangezien daartegen te veel bezwaren bij ons bestaan. Daarom nemen wij de vrijheid u, bij deze, onze algeheele instemming te betuigen met dit feest, en verzoeken u, de verzekering aan te nemen, dat wij van ganscher harte met u vereenigd zijn en ons zullen beijveren, op het uur der solemneele Mis met u één te zijn in het gebed: voor onze broeders, voor de vriendschap onder onze wapenmakkers, die den moed hadden het zwaard aan te gorden, voor de rechten van den Paus-Koning en de rechten der Kerk, voor onzen Heiligen Vader, voor de zaak, die wij verdedigd hebben en ook zullen blijven verdedigen tot het einde van ons leven, zij het dan alleen door het gebed.
Ja, waarde broeders, wij zijn en blijven vereenigd; en zou het ons ook al niet gegund zijn, andermaal de wapenen aan te grijpen, om onzen H. Vader te bevrijden uit de handen van de vijanden der Kerk, wij zullen ons beijveren onze kinderen op te voed en inhetzelfde geloof en hun in te prenten, dat de zaak des Pausen is de zaak van God, waarvoor zij hebben te leven en, moet het zijn, te sterven.
In elk geval, waarde broeders, wij wanhopen nooit; eindelijk zullen onze gebeden verhoord worden. Onze vaandels zijn nog daar, en wel getooid met de beeltenis van het H. Hart van onzen Zaligmaker; dat hart, hetwelk de menschen zoozeer bemint, dat zooveel vertroosting en zooveel overwinningen schenkt, dat ook onze vertroosting zal uitmaken en eenmaal de overwinning schenken aan de zaak der pauselijke Zouaven.
Wij voegen hierbij, waarde broeders, onze beste wenschen voor uw feest en groeten u hartelijk en vriendschappelijk.
Leve het Heilig Hart van Jesus!
Leve Leo XIII, Paus-Koning!
Leve het regiment Pauselijke Zouaven!

pr. Zouaven-Broederschap
Fidei et Virtuti”,
in aller naam,
F. J. A. Vos, President.
H. F. B. Dissen, Secretaris.