De Tijd/Jaargang 78/Nummer 23046/Nog iets over Sint Arnold

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nog iets over Sint Arnold
Auteur(s) A.J.A. Flament
Datum Zaterdag 23 december 1922
Titel Nog iets over Sint Arnold
Krant De Tijd
Jg, nr 78, 23046
Editie, pg [Dag, 3]
Brontaal Nederlands
Bron delpher.nl
Auteursrecht Publiek domein

Nog iets over Sint Arnold.

      Naar aanleiding van het aardig artikel van den heer H. Levelt, gemeente-archivaris van Bergen-op Zoom, getiteld „Iets over Sint Arnold” in het blad van 18 Dec. l.l. wenschte ik nog het volgende mede te deelen.
      Sint Amold is de patroon der molenaars en brouwers in het algemeen. Te Maastricht werd in een molen in de Koestraat, de voormalige Bisschopsmolen, waar in oude tijden de onderdanen van den Prins-bisschop van Luik in het tweeheerig Maastricht (waar deze en de Hertog van Brabant samen heer waren) verplicht waren hun meel te laten malen, eenige jaren geleden een oud beeld van Sint Arnold gevonden.
      Ik meen dat deze Sint Arnoud dezelfde is als Sint Arnulf, na den dood zijner vrouw bisschop van Metz, Hoe hij aan dit patronaatschap kwam weet ik niet; waarschijnlijk is de oorzaak te zoeken in een of ander voorval uit zijn leven, Hij was echter niet, gelijk in de legende te Bergen-op-Zoom vermeld staat, de schoonvader van Pepijn, den zoon van Karel-den-Groote, maar integendeel Karel’s bet-oudovergrootvader in de mannelijke linie. Zie hier het geneologlsch schema.


Sint Arnulf × ?Pepyn van Landen × de H. Ita of Itisberga.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ansegesel
 
H. BeggaH. GertrudisGrimoald ter dood gebracht door Clovis II omdat hij zich van Austrasië wilde meester maken.
 
 
 
 
Pepyn van Herstal † 714
 
 
Karel Martel
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Carloman hertog van Austrasië wordt Benedictijn op de Monte Cassino 747Pepyn de Korte hertog van Neustrië koning der Franken 752
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
CarlomanKarel de Groot.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Pepyn koning van Italië 781
† 810
Lodewijk de Vrome Keizer † 840


      Zoo heeft St. Arnulf (St. Arnoud) de plaats teruggekregen, die hem toekomt als stamvader van Karel den Groote en zijn zoon Pepyn, koning van Italië.

A. J. A. FLAMENT.