De Tijd/Nummer 14646/Het huis "De Haar"

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het huis „De Haar”
Auteur(s) Anoniem
Datum Maandag 7 oktober 1895
Titel Het huis „De Haar”
Krant De Tijd
Jg, nr ?, 14646
Editie, pg [Dag, 6]
Brontaal Nederlands
Bron delpher.nl
Auteursrecht Publiek domein

HET HUIS „DE HAAR”.

      Aan ’t door beschrijvingen reeds bekende kasteel onder Vleuten, het huis „De Haar”, is men sinds eenigen tijd bezig met het aanleggen van verschillende lanen. De boomen worden in volwassen toestand uit den omtrek van de Bilt en Maartensdijk overgebracht naar Vleuten, zoodat zij al dadelijk schaduwrijke lanen vormen.
      Deze boomen worden gedurende den aanleg kunstmatig gevoed. Aan elken stam is bevestigd een bloempot, half gevuld met aarde en katoenen of wollen draad en verder met water. Uit de opening in den bodem van den pot hangen losse draden af, die met het andere einde in den grond tusschen de wortels verspreid zijn. Door het voortdurend afsijpelen van vocht uit den pot langs de draden blijft de grond om den wortel ook in ’t droogste weer steeds vochtig en kunnen de wortelvezels gelijkmatig het noodige voedsel opnemen.
      De aanleg van de lanen is opgedragen aan de firma Gebrs. Copijn, tuin-architecten en boomkweekers, onder Maartensdijk, die ook de vijvers en andere waterwerken hebben aangelegd.

Overige vindplaatsen[bewerken]

  • Anoniem (1 oktober 1895) ‘Het huis „De Haar”’, Algemeen Handelsblad, Ochtendblad, [p. 2].
  • Anoniem (2 oktober 1895) ‘Het huis „De Haar”’, De Maasbode, [p. 2].
  • Anoniem (2 oktober 1895) ‘Verplanten van oude boomen!’, Rotterdamsch Nieuwsblad, Eerste Blad, [p. 2].
  • Anoniem (3 oktober 1895) ‘Aan het bekende kasteel »de Haar” onder Vleuten, is men sinds eenigen tijd bezig met het aanleggen van verschillende lanen. [...]’, Amersfoortsche Courant, [p. 1].
  • Anoniem (3 oktober 1895) ‘Naar men weet, wordt het bekende kasteel onder Vleuten, het huis „de Haar“, geheel gerestaureerd. [...]’, Haagsche Courant, tweede blad, [p. 1].