De Tijd/Nummer 15739/Het Huis ter Haar

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Huis ter Haar
Auteur(s) Anoniem
Datum Woensdag 17 mei 1899
Titel Het Huis ter Haar
Krant De Tijd
Jg, nr ?, 15739
Editie, pg [Dag, 2]
Brontaal Nederlands
Bron delpher.nl
Auteursrecht Publiek domein

HET HUIS TER HAAR.

      Men schrijft ons uit Haarzuilen:
      Het laat zich aanzien, dat deze zomermaanden in de omgeving van Haarzuilen weder verrassingen zullen brengen op het gebied van den tuin- en parkaanleg.
      In het voorjaar kwam de bouw van de kerk uitwendig gereed met de voltooiing van de torenspits. De grachten om de tuinen werden weder ontgraven, en de aarden wallen, tot bescherming tegen kouden wind zoowel als tegen nieuwsgierige blikken, werden tegelijkertijd opgeworpen. Daarbinnen is de beplanting zeer uitgebreid, ten einde zoowel tot bescherming als tot verlevendiging van de omgeving dor tuinen te dienen en als achtergrond van een uitgebreid rosarium. Deze rozentuin en de andere antieke tuinen, die worden aangelegd ten zuidwesten en zuiden, zijn in regelmatige perken verdeeld, zooals van oude tijden af bij groote landhuizen en kasteelen het gebruik was,
      De rozen-beplanting met duizenden stokken ligt in de laagste gronden, op de omgevende hellingen zijn altijd groene beplantingen aangelegd, om den tocht en den wind buiten te sluiten.
      Met het late voorjaar kon de overplanting van boomen en struiken lang worden voortgezet.
      De oude, onaanzienlijke huisjes zijn van het vroegere dorpsplein geheel verdwenen, alle sporen van hun wezen zijn daar zelfs weggevaagd.
      Wat de beitel van den beeldhouwer binnen in de grootsche oude muurmassa steeds voor kunstig werk uitvoert, blijft ook dit jaar nog voor het oog van profanen verborgen.