Groot Dictee der Nederlandse Taal 2007

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Groot Dictee der Nederlandse Taal 2007 — De ladder naar lust

Auteur Jan Wolkers
Genre(s) Dictee
Brontaal Nederlands
Datering 19 december 2007
Bron Televisie-uitzending
Auteursrecht Publiek domein
Logo Wikipedia
Meer over Groot Dictee der Nederlandse Taal 2007 — De ladder naar lust op Wikipedia

Integrale, foutloze tekst van het Groot Dictee der Nederlandse Taal 2007:

De ladder naar lust[bewerken]

Na het verorberen van de laatste schep hete bliksem — een brijige stamppot, in den beginne gecreëerd door een chef-kok die ten eeuwigen dage het ovenvuur na aan de schenen moet worden gelegd — nam mijn vader zijn bijbel ter hand.

"Jakobs droom te Betel, Genesis 28 vers 12. De jakobsladder. Jakob gaat slapen met zijn hoofd op een steen en ziet in zijn droom een ladder waarover engelen op en neer gaan", zei hij onderwijzend tegen de kleintjes.

"God staat boven aan de ladder en belooft hem het land waarop hij ligt. Daarna wordt de steen door Jakob geolied." Mijn oudste broer fluisterde: "Die zevenslaper heeft zo dadelijk geen brillantine meer nodig."

Ik stelde me intussen voor dat ik neergevlijd, doezelend in de exquise, zurige sfeer van winterkost, met mijn hoofd boven op de grote kei lag die in onze schuur het vat afdekte waarin melkzuurbacteriën tekeergingen in fijngesneden wittekool.

Jaren later, toen mijn vaders Schriftlezing allang was verstomd, zag ik de oudtestamentische scène luchthartig geïnterpreteerd terug in een plafondschildering in het bisschoppelijk paleis van Udine.

In Tiepolo's Bijbelse werk 'De droom van Jakob' ontwaarde ik wat ik van jongs af aan al vermoedde: dat deze gedweeë wezens allerminst onzijdig zijn, maar beschikken over mollige vrouwenkuiten.

Bij een enkele vieve engel zag je zelfs, klip-en-klaar in de roze schemer van de opwaaiende gewaden, dat het soigneren van het schaamhaar nog niet tot het koninkrijk der hemelen was doorgedrongen.

Het waren geen Godsgezanten, maar bacchanten, ladderzat op weg naar de furieuze, in het uitdeinend heelal weerkaatsende geluidsorgie van Jimi Hendrix, de meester van de gitaarriff, die ziel en zaligheid uit zijn schrepele lichaam perste.

(Auteur: Jan Wolkers.)