Haagsche Courant/1922/Nummer 12190/Doopsgezinde Kerk

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
‘Doopsgezinde Kerk. Gewijde muziek’ door A.I.
Afkomstig uit de Haagsche Courant, vrijdag 10 november 1922, Eerste blad, p. 2. Publiek domein.
[ Eerste blad, 2 ]

Doopsgezinde Kerk.

Gewijdemuziek.

 Voor de uitvoering van gewijde muziek, gisteravond in de Doopsgezinde Kerk gegeven, bestond buitengewoon groote belangstelling: geen plaastje bleef in het kerkgebouw onbezet. Geen wonder, waar de heer Golterman zich voor dit concert de medewerking had verzekerd van mej. Willy Hora Adema (sopraan) en den heer A. Best (fluit). Het wilde ons voorkomen, dat het wisselvallig klimaat ook de zangeres parten had gespeeld; de stem klonk zoo nu en dan gevoileerd. Desniettegenstaande heeft mej. Hora Adema met haar mooie sopraan alle aanwezigen sterk geboeid en wij zijn er opnieuw door getroffen, hoe zij technisch haar stem geheel en al in macht heeft. Het best voldeed zij ons in Schubert’s devote „Dem Unendlichen” en in twee innige Wolf-liederen: „Gebet” en „Ueber Nacht”.
 Ontroering wist ook de heer Best te schenken in een fraai andante van W. A. Mozart en in een adagio van Tartini. Inderdaad: hij is een fluitist van wel zeer bijzonder talent!
 De heer Golterman opende den avond met praeludium en fuga in c. moll van J. S. Bach, vol wijding voorgedragen. Wat hij uit zijn instrument — wij hopen, dat de collecten voor restauratie van het orgel ruime baten mogen opleveren — weet te halen, toonde hij in het allegro moderato en larghetto e staccato uit het concert in g-moll van Händel. Ook in de begeleiding deed hij wederom zeer knappe dingen.

A. I.