Het Nieuws van den Dag/1884/Nummer 4396/Bij de fortmanoeuvres

Uit Wikisource
‘Bij de fortmanoeuvres, die van 11 tot 30 Juli a. s. in de Nieuwe Hollandsche Waterlinie zullen plaats hebben, […]’ door een anonieme schrijver
Afkomstig uit Het Nieuws van den Dag, donderdag 19 juni 1884, Tweede Blad, [p. 1]. Publiek domein.

[ Tweede blad, 1 ] Bij de fortmanoeuvres, die van 11 tot 30 Juli a. s. in de Nieuwe Hollandsche Waterlinie zullen plaats hebben, zullen de forten bij Asperen en aan de Nieuwe Steeg, zoomede de batterij aan den Diefdijk worden bezet en in staat van verdediging gebracht.
 Bij de te houden manoeuvres zal worden ondersteld, dat het een van uit het Oosten oprukkenden vijand is gelukt de Betuwe binnen te dringen, en zich nu van gemelde sterkten wil meester maken, ten einde van deze zijde de Nieuwe Hollandsche Waterlinie te forceeren. De oefeningen der bezettingstroepen zullen hoofdzakelijk bestaan in het in staat van verdediging brengen van gemelde versterkingen, den veiligheidsdienst, het doen van uitvallen enz.; die der aanvaltroepen in het maken van schijnaanvallen, alarmeeringen, aanvallen bij nacht en bij dag, verrassingen, overvallingen, enz. Van de gehouden manoeuvres zal na afloop een uitvoerig verslag worden opgemaakt.
 Aan die oefeningen, welke onder de leiding van den kolonel der genie J. H. Kromhout zullen plaats hebben, zullen deelnemen: 3 compagmën van het 5e bat. 2e reg. inf., te ’s-Hertogenbosch; het 5e bat. van het 6e reg. inf., te Geertruidenberg; eene batterij van het 1e en eene batterij van het 3e reg. veld-artillerie; detachementen trein; een detachement van het korps pontonniers, te Dordrecht; een id. van het eskadron ordonnancen, te Amersfoort; een id. van het korps genietroepen en eene telegraafbrigade van dat korps, te Utrecht; een detachement hospitaalsoldaten en een detachement maréchaussée.