Naar inhoud springen

Het Vaderland/Jaargang 53/7 september 1921/Avondblad/Engelsch Witboek

Uit Wikisource
‘Engelsch Witboek’ door een anonieme schrijver
Afkomstig uit Het Vaderland, woensdag 7 september 1921, Avondblad B, p. 2. Publiek domein.
[ Avondblad B, 2 ]

Engelsch Witboek.

Verschenen is een Engelsch Witboek met het verslag van Sir Herbert Samuel over het eerste jaar zijner regeeringsperiode, een document, waarin de opvattingen van den hoogen commissaris omtrent zijn taak in Palestina duidelijk tot uiting komen. Hij zet uiteen, hoe de Engelsche regeering onder den indruk van de werkelijkheid, de kracht en het idealisme van de Zionistische beweging binnen zekere grenzen, haar instemming en steun verleende, en hoe na de uitvaardiging der Balfour-verklaring een gedeelte der inheemsche bevolking van Palestina verontrust werd over de beteekenis der Engelsche politiek. Een beweging ontstond onder de Arabieren, die, door de verspreiding van allerlei geruchten, bang werden voor hun eigendommen en voor hun heilige plaatsen; dit leidde tot een uitbarsting in Jeruzalem in 1920. Een belangrijke groep intellectueelen echter veroordeelde de anti-Zionistische houding, vele leden der volksklassen bleven onverschillig.
De politiek der Engelsche regeering bedoelt het rechtmatig streven van het Joodsche ras in de geheele wereld met betrekking tot Palestina te bevredigen, te zamen met volledige bescherming van de rechten der bestaande bevolking. De maatregelen ter bevordering van het welzijn der Arabieren moeten precies dezelfde zijn, alsof er geen Balfour-verklaring en geen Zionistisch vraagstuk was: de Arabieren moeten met den groei van den Joodschen invloed vooruitgaan. Daarnaast moet rekening worden gehouden met het streven naar een tehuis in Palestina, dat door een steeds toenemend aantal Joden wordt gewild, een tehuis, nationaal in taal en gewoonten, intellectueele belangstelling, in religieuse en politieke instellingen. De vervulling der Joodsche nationale aspiraties in Palestina is afhankelijk van de rechter der tegenwoordige bewoners. Volgens deze beginselen werd Palestina bestuurd; echter onder zeer verzwarende omstandigheden door het uitstellen van de bekrachtiging van het Mandaat, de algemeen ongunstige, economische toestand en de groote moeilijkheden in de Amerikaansch Zionistische federatie. De beperkte immigratie, toegestaan na de stopzetting ten gevolge der Jaffa-onlusten, blijft gehandhaafd.


— De Engelsche regeering heeft de vier ontwerpen voor een Palestina-constitutie, welke zij van Sir Herbert Samuel ontvangen heeft, aan de Zionistische organisatie toegezonden met verzoek haar meening er over uit te spreken, en wellicht amendementen of een nieuw ontwerp in te dienen.