Naar inhoud springen

Het Vaderland/Jaargang 53/7 september 1921/Avondblad/Het eiland Jap

Uit Wikisource
‘Het eiland Jap’ door een anonieme schrijver
Afkomstig uit Het Vaderland, woensdag 7 september 1921, Avondblad B, p. 2. Publiek domein.
[ Avondblad B, 2 ]

Het eiland Jap.

In L’Océanie française geeft G. Regelsperger eenige bijzonderheden over het laatstelijk veel genoemde en ook voor Nederlandsch-Indië belangrijke eiland Jap.
Het eiland strekt zich in Z.W.—N.O. richting ongeveer 20 kilometers uit. Het bestaat uit een grooter en een kleiner deel, door een landtong verbonden, aan welker oostkant de baai van Tomil zich opent. Naar het noorden toe liggen er dan nog twee eilandjes in dezelfde richting als de hoofdas van het eiland Torei en Ronno.
Jap is, evenals Ponape, van vulkanischen oorsprong, en vooral in het middengedeelte bergachtig, de Kobull-berg bereikt ongeveer 300 M. Over vier-vijfden van het eiland komen kristallijne schisten aan de oppervlakte, basalt is er weinig ontwikkeld. De lagere terreinen zijn vruchtbaar en goed bevolkt, ook de havens zijn gunstig gelegen. Het klimaat komt vrijwel overeen met dat van Mindanao; de temperatuur is tamelijk gelijkmatig, maar droge en natte perioden zijn niet zeldzaam, en ook wordt het eiland menigmaal door taifoens geteisterd. Voor Europeanen is het klimaat vrij goed te verdragen.
De bevolking wordt verschillend opgegeven, volgens dr. Volkens zou ze 8000 zielen bedragen, andere ramingen gaan echter slechts tot 3000.
Veel hulpbronnen levert Jap zelf niet op, en terwijl de maritieme fauna zeer rijk is, zijn er op het land weinig diersoorten te vinden en slechts een drietal soorten van zoogdieren. Copra is het voornaamste uitvoerartikel. De Vogels zijn weinig talrijk.
Zijn grootste beteekenis ontleent het eiland echter aan zijn ligging, vrij ver van andere eilanden en zeer geschikt voor kabelstation. De Duitschers, aan wie het eiland tot in den oorlog behoorde, hadden er ook een groot draadloos station gevestigd terwijl kabels het eiland verbinden met Sjanghai, Menado en. over Goeam, met Jokohama, Hawaii en San Francisco.

(Tijdschr. Kon. Ned. Aardr. Gen.)