Naar inhoud springen

Het Vaderland/Jaargang 53/7 september 1921/Avondblad/Weekbladen

Uit Wikisource
‘Weekbladen’ door een anonieme schrijver
Afkomstig uit Het Vaderland, woensdag 7 september 1921, Avondblad B, p. 2. Publiek domein.
[ Avondblad B, 2 ]

WEEKBLADEN.

De Prins geeft op de voorpagina het portret van S. Bleeker, den directeur der G. A. van Swieten Tuinbouwschool, die zijn zilveren jubileum heeft gevierd.
Voorts bevat het blad afbeeldingen van de feesten te Assen, het schuttersgilde te Lieshout, de opgravingen bij Nijmegen, Shackleton en diens schip, turnfeesten te Ede, vliegtuigwedstrijden in het Rhöngebergte, de Jordaan, de hoofdrivier van Palestina, tempel op Bali enz., en portretten van het gestorven Kamerlid W. P. G. Helsdingen, J. A. v. d. Velde, den afgetreden hoofdinspecteur der Posterijen en J. N. Smith, inspecteur van politie, die tot commissaris van politie in Nederlandsch-Indië is benoemd.

Panorama opent met foto’s van den Sint Stefanusdag in Boedapest en geeft verder afbeeldingen van de landbouwtentoonstelling te Assen, de gildefeesten te Weert, burggraaf Northcliffe het astronomen-congres te Potsdam, de bevrijding van Finland, de weekmarkt te Deventer, de begrafenis van het Kamerlid Helsdingen en van Erzberger.

De Wereldkroniek bevat een fraai geïllustreerd artikel over de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij. Behalve verschillende afbeeldingen van sportgebeurtenissen heeft het blad nog foto’s van Ertzberger, en het verongelukken der R. 38. Voorts schrijft mr. C. P. v. Rossum over Athene en zijn omgeving. Constant van Wessem vertelt van een dagboek van Joseph Haydn, Jac. v. d. Bosch, behandelt Giovanni Segantini en geeft mooie teekeningen bij zijn opstel.

Holland Express. Een goed-geïllustreerd artikel behandelt den Berner Alpensooorweg, terwijl een eveneens van fraaie foto’s voorzien opstel een verslag geeft van een reis dwars door de Pyreneeën. Aan repatrieerenden wordt in een volgend artikel aangewezen, op welke weinig kostbare wijze Zuid-Frankrijk en Parijs gezien kunnen worden, terwijl C. d’Iroy de schoonheden van het land van Luik schildert.
In de Bouwrubriek wordt verteld van de fraaie kerk, die onze stadgenoot Kropholler aan de Baroniewetering heeft gebouwd.