Het Vaderland/Jaargang 58/5 juni 1926/Avondblad/Het Bouwbedrijf

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Bouwbedrijf
Auteur(s) Anoniem
Datum Zaterdag 5 juni 1926
Titel Het Bouwbedrijf
Krant Het Vaderland
Jg, nr 58, ?
Editie, pg Avondblad B, 3
Opmerkingen Jannes Gerhardus Wattjes als J.G. Wattjes, Herman van der Kloot Meijburg als H. v.d. Kloot Meyburg, Theo van Doesburg als Theo v. Doesburg
Brontaal Nederlands
Bron delpher.nl
Auteursrecht Publiek domein

HET BOUWBEDRIJF.

      G. F. E. Kiers bespreekt den borgtocht, betaling e. a. bij bouwovereenkomsten; F. J. de Herder geeft zijn meening over de noodzakelijkheid van middelbaar technisch onderwijs voor den aannemer te kennen; prof. ir. J. G. Wattjes bespreekt aan de hand van talrijke afbeeldingen en plattegronden landhuizen te Gorssel van de architecten A. J. Jansen en G. J. Postel Hzn., welke doen zien, dat ook met een volstrekt zakelijk gehouden architectuur, door weloverwogen compositie van de hoofdzakelijke bouwdeelen in hun gebruikelijke overgeleverde constructief-bepaalde vormen een architectonisch zeer waardevol resultaat kan worden verkregen, dat zijn eigen verdiensten heeft.
      H. v. d. Kloot Meyburg schrijft over landelijke bouwkunst en prijst de groote geslotenheid der oude boerenhuizen, welke een gevoel van beschutting wekken.
      G. J. Tak bespreekt den vorm van wielerbanen; ir. M. E. H. Tjaden zet de beteekenis en het arbeidsveld van het bouw- en woningtoezicht te Amsterdam uiteen en A. H. Wegerif Gzn. behandelt het ontwerpen van kleine woonhuizen – zijn plattegrond du rez de chaussée heeft de fout dat de W. C. slechts buitenom bereikbaar is – dr. N. G. v. Huffel over bliksembeveiliging; ir. J. G. Wledenga over garantie voor goede uitvoering van betonwerken en over aanbesteding volgens eenheidsprijzen, waarbij hij de instelling van een verrekenbureau bepleit; Theo v. Doesburg bespreekt architectuur-vernieuwingen in het buitenland.