Het Vaderland/Jaargang 62/6 juli 1930/Ochtendblad/Weekbladen

Uit Wikisource
Weekbladen
Auteur(s) Anoniem
Datum Zondag 6 juli 1930
Titel Weekbladen
Krant Het Vaderland
Jg, nr 62, ?
Editie, pg Ochtendblad A, 3
Opmerkingen Paul Bromberg vermeld als Bromberg, Walter Gropius als Gropius, Theo van Doesburg als Theo v. Doesburg
Brontaal Nederlands
Bron delpher.nl
Auteursrecht Publiek domein

Weekbladen

      Bromberg zegt in Binnenhuis in een beschrijving van de door Gropius verzorgde Duitsche afdeeling der Salen des artistes décorateurs te Parijs, wat de meubelen betreft: De typen van Gropius alle samenvoegbaar: houtsoort blank lariks met donker eiken. De toepassing van Troliplaten als paneelen was een volkomen mislukking. De meubels zijn niet Gropius’ sterke zijde. Wij missen er te veel factoren in, die voor een meubel onmisbaar zijn. Zelfs als wij onze verlangens naar decoratie en naar representatie hebben afgelegd, kunnen we met deze armoedige bedenksels geen vrede vinden. Ze zijn beter dan het volksmeubel: véél beter, praktischer ook en niet duurder – maar dat is alles nog lang niet genoeg.
      Wat de indeeling en monteering der afdeeling betreft, welke door Gropius is verricht met medewerking van drie anderen, deze was knap. Men voelt direct, dat hier vier ras-kunstenaars bezig zijn geweest, die met vermijding van elk decoratief effect, toch een gave schepping hebben gemaakt, welke in haar structuur kracht heeft en bezield is met een jong overmoedig enthousiasme, waaruit nog veel goeds kan geboren worden.
      Ook Theo v. Doesburg, die in geheel andere richting dan Bromberg loopt, blijkt in zijn artikel over de beelding van het interieur zeer over deze Duitsche afdeeling te spreken. Hij erkent onomwonden, dat zoowel de ontwerpers als de uitvoerders er in geslaagd zijn een eenheid van functie, vorm en materiaal te verwerkelijken, welke wij vóór deze demonstratieve tentoonstelling niet kenden. Er werd hier van één bepaald beginsel uitgegaan en wel, dat der uiterste doelmatigheid, gerealiseerd in den meest functioneele vorm en het daartoe geschikte materiaal; zoo ontstond er een geheel onopzettelijk, verhouding en samenhang tusschen de verschillende ruimten.
      Verder iets over het Théâtre Pigalle, over zitting en pooten aan stoelen en over meubelen van gebogen hout.