Het Vaderland/Jaargang 65/26 september 1933/De St. Dominicuskerk te Amsterdam

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De St. Dominicuskerk te Amsterdam
Auteur(s) Anoniem
Datum Dinsdag 26 september 1933
Titel De St. Dominicuskerk te Amsterdam. Bij het 40-jarig bestaan.
Krant Het Vaderland
Jg 65
Editie, pg Avondblad A, 3
Brontaal Nederlands
Bron kranten.delpher.nl
Auteursrecht Publiek domein

DE ST. DOMINICUSKERK TE AMSTERDAM.

Bij bet 40-jarig bestaan.

      De St. Dominimuskerk aan de Spuistraat te Amsterdam bestond Zondag 40 jaar. Deze parochie, welke bediend wordt door de paters Dominicanen, werd in 1893 gebouwd door Pierre Cuypers en geconsacreerd door mgr. Boltemanne, bisschop van Haarlem. Voorheen was de Dominicaner-parochie een van de bloeiendste der stad, doch de laatste jaren is het getal parochianen zeer terug geloopen, doordat velen zich vestigden in de buitenwijken, een verschijnsel, dat ook gevoeld werd door de bedienaars van de andere kerken in de binnenstad. De kerk van St. Dominicus heeft een vermaardheid, het was de eerste kerk in ons land waaruit de godsdienstoefeningen, Mis en Lof per radio werden uitgezonden. Pastoor Perquin was toen herder van de parochie.
      Het veertigjarig bestaan van deze parochie is Zondag op kerkelijke wijze feestelijk herdacht. De belangstelling van de geloovigen was groot. De kerk en priesterkoor waren passend versierd.

Overige vindplaatsen[bewerken]

  • Anoniem (26 september 1933) ‘St. Dominicuskerk te Amsterdam’, Algemeen Handelsblad, Ochtendblad, tweede blad, p. 4 (uitgebreider).