Het Vaderland/Jaargang 68/1 februari 1937/Avondblad/Jaap Kools dansen te Dusseldorp

Uit Wikisource
Het Vaderland, maandag 1 februari 1937

Jaap Kools dansen te Dusseldorp door een anonieme schrijver, Avondblad C, p. 1

[ Avondblad C, 1 ]

Jaap Kools dansen te Dusseldorp

Een luisteraar schrijft ons uit Dusseldorp:

Nog onder den indruk van de uitgevoerde Niederlandische Stände Tänze” naar schilderijen van Brueghel, van onzen landgenoot Jaap Kool, die thans in de opera te Dusseldorp gaan, kan ik niet nalaten u mijn indrukken daarover weer te geven.
Op het oogenblik waarop het ballet dreigt onder te gaan in stagnatie, komt de reddende hand van dezen componist, met zijn frissche, van levenslust doorstraalde, melodieuze, rhythmische muziek. In den besten zin van het woord herinnert zij aan mlddeleeuwschen trant en is zij folkloristisch.
Deze pantomime stelt voor den bouw van een huis, waarbij de verschillende gilden der handwerkslieden, onder hun bouwheer met zijn gezellen, de melkmeisjes, de draagsters van het eten en poetsvrouwen, ieder hun eigen dansen uitvoeren, om zich telkens weer te vereenigen in gezamenlijke dansen. Vijf en veertig minuten lang boeit deze muziek, nooit banaal, altijd doorzichtig en vol harmonieuse gebruikmaking van alle instrumenten in het orkest van 60 man.
Het bekende Dusseldorper ballet, aangevoerd en aangevuurd door zijn voortreffelijken choreograaf Herbert Freund, die ook jaren lang de partner was van Yvonne Georgi, deed de muziek ten volle tot haar recht komen. Zelf is hij voortdurend op het tooneel en het is een lust der oogen zijn luchtig, bevallig spel en dansen gade te slaan. Het geheel is fijn, gedistingeerd en steekt gunstig af bij wat men in den laatsten tijd te zien kreeg, waarin de natuurlijkheid en de „Freude” verre te zoeken zijn.
Het groote succes dat dit werk bij publiek en pers heeft maakt verdere opvoeringen mogelijk ook bij de andere Duitsche theaters. Zoo heeft het Nationaltheater te Weimar het werk voor Maart a.s. verworven.
Naar wij vernemen werkt Jaap Kool nu aan een opera comique, die ’t volgend seizoen moet klaar komen en nu reeds voor uitvoering aangenomen is.
Deze Nederlandsche componist, in Duitschland wonende, is in Holland nog te weinig bekend. Toch had hij in zijn „Arbeitersymfonie”, onder Dopper uitgevoerd in het Concertgebouw, en in Lou Barnstijns film „Het Mysterie van de Mondscheinsonate”, waarbij hem de geheele muziek werd toevertrouwd, een goede pers.