Het Volk/Jaargang 31/Nummer 10763/Avondblad/Theo van Doesburg overleden

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Theo van Doesburg overleden
Auteur(s) Anoniem
Datum Dinsdag 10 maart 1931
Titel Theo van Doesburg overleden. Een aparte figuur
Krant Het Volk
Jg, nr 31, 10763
Editie, pg Avondblad, tweede blad, [2]
Brontaal Nederlands
Bron delpher.nl
Auteursrecht Publiek domein

Theo van Doesburg overleden.

Een aparte figuur.

      De naam van Theo van Doesburg is reeds bijna een legende geworden. Hij was onder de Nederlandsche kunstenaars voor eenige jaren een der rumoerigsten en de naam nieuwlichter was op hem ten volle van toepassing. Hij was schilder, maar bewoog zich daarbij ook op ander gebied, dat van de bouwkunst, van meubelkunst en van de typografie, steeds zoekende naar een harmonie van vorm en gedachte, welke hij in de gangbare kunstuitingen niet vond. Hij gaf aan zijn gevoelens uiting in kleurvlakken en lijnen,waaraan een systeem ten grondslag lag, dat van een onbeperkt individualisme getuigde en, ondanks alle theorie, welke hij ontwikkelde, den indruk moest maken van een volstrekte willekeur.
      In zijn tijdschrift „De Stijl”, waarin zich eenige jongeren groepeerden, heeft hij zijn opvattineen gepropageerd, welke door haar abstractheid echter weinig geschikt waren om te overtuigen. Ofschoon hij altijd een aparte figuur was, heeft hij min of meer behoord tot de dadaïsten. die nu ook al weer vergeten zijn.
      Van Doesburg werkte de laatste jaren te Parijs, waar hij ook exposeerde. Hij is te Davos vrij onverwacht overleden, nog slechts 47 jaren oud. De naam Theo van Doesburg was zijn „nom de guerre”, zijn strijdnaam. Zijn eigenlijke naam was C. E. M. Küpper.