Het Volk/jaargang 42/nummer 17015/Pierre Cuypers 60 jaar

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pierre Cuypers 60 jaar
Auteur(s) Anoniem
Datum Woensdag 9 juni 1941
Titel Pierre Cuypers 60 jaar
Krant Het Volk
Jg, nr 42, 17015
Editie, pg [Dag], 7
Opmerkingen Joseph Cuypers vermeld als ‘zijn beroemde vader’, Pierre Cuypers sr. als P.J.H. Cuypers
Brontaal Nederlands
Bron kranten.delpher.nl
Auteursrecht Publiek domein

Pierre Cuypers 60 jaar

      Te leven in de schaduw van een groot voorgeslacht heeft zijn voor-, maar ook zijn nadelen. Dit lot is beschoren aan den architect Pierre Jean Joseph Cuypers, die 10 dezer zijn zestigste verjaardag viert.
      Hij is de oudste zoon van zijn beroemden vader, die precies een maand geleden zijn tachtigste verjaardag mocht vieren en wiens voornaamste medewerker de thans zestigjarige gedurende een kleine kwarteeuw is geweest. Hij is ook de kleinzoon van dr. P. J. H. Cuypers, den bouwmeester van het Rijksmuseum.
      Toch dient men ervoor te waken, dat de schaduw van Pierre Cuypers’ voorgeslacht zijn verdiensten niet op de achtergrond schuift, want zijn aandeel in hetgeen zijn vader heeft tot stand gebracht, is zeer aanzienlijk. In 1918 associeerde hij zich met zijn vader en sedertdien is hij als oudste zoon zijns vaders trouwste medewerker. Voor de verdiensten van den zoon kan men dus verwijzen naar de uitvoerige opsomming, die een maand geleden van hun gemeenschappelijke arbeid is gegeven en waarvan bij deze gelegenheid nog mogen worden gememoreerd de Effectenbeurs te Amsterdam, de nieuwe St. Bavokerk te Haarlem, de kathedraal te Rangoon, de wederopbouw van het kasteel Haarzuylen, de gemeentetoren van St. Michielsgestel, verder talrijke kerken, kloosters, landhuizen en arbeiderswoningen. Op stedebouwkundig gebied droeg Pierre Cuypers zijn belangrijk aandeel bij in de uitbreiding en verkeerswijzigingswerken te Maastricht en Roermond en het gewestelijk opbouwplan voor Zuid-Limburg.