Het geslacht der muizen door Linnaeus opgesteld, volgens de tegenswoordige toestand der wetenschap in familien, geslachten en soorten verdeeld

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het geslacht der muizen door Linnaeus opgesteld, volgens de tegenswoordige toestand der wetenschap in familien, geslachten en soorten verdeeld

Auteur A. Brants
Genre(s) Biologie
Brontaal Nederlands
Datering 1827
Bron Appendix N van Musser, G.G., Carleton, M.D., Brothers, E.M. & Gardner, A.L. 1998. Systematic studies of oryzomyine rodents (Rodentia, Sigmodontinae): diagnoses and distributions of species formerly assigned to Oryzomys "capito". Bulletin of the American Museum of Natural History 236:1-376, 16 March 1998.
Auteursrecht Publiek domein

Het geslacht der muizen door Linnaeus opgesteld, volgens de tegenswoordige toestand der wetenschap in familien, geslachten en soorten verdeeld is een boek geschreven door A. Brants in 1827. Het is "gedrukt ter Akademische Boekdrukkery" in Berlijn.

53. Mus physodes1[bewerken]

53. (26) M. PHYSODES Licht. De drievingerige rat.

Schoon roodbruin op den rug, helder-wit aan de onderzyde, beide kleuren scherp afgezonderd, slechts drie duidlyke vingers aan de voorvoeten.

Maten:

Lengte van de neus tot aan de staart . . . . . . . . 6 duim 8 lyn.
 – der staart . . . . . . . . . . . . . . . . . 5 – 9 –
 - der kop . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1 – 5 –
 - der ooren . . . . . . . . . . . . . . . . . . – – 6 –
 - der achtervoeten . . . . . . . . . . . . . . 1 – 4 –

De kleur is over de gansche bovenzyde van het ligchaam en kop vry eenvormig, roodbruin met veele zwarte langere haarspitsen gemengd, welke op het midden der rug vooral, tusschen de andere uitsteken, de onderzyde, de binnenzyde der ledematen, de voeten en handen en onderste helft der bovenlip byna tot aan de oogen, zyn van eene helder witte kleur, die snel van de roodbruine der bovenzyde afgescheiden is. Het haar zelve is zeer zacht, glanzend en aanliggend, leikleurig aan zynen oorsprong. Het ligchaam is langstrekkig , het hoofd middelmatig en puntig, de ooren wit van kleur, naakt en vry groot, de gehooropening duidlyk zichtbaar, de neus is vooruitstekend met eene sterke haarkam bezet, de bovenlip gespleten, de snytanden smal en gekleurd, de voeten met eene schubbige huid bedekt. De voorste hebben slechts die duidelyke vingers, het stompje der duim zeer hoog geplaats draagt geen wel gevormden nagel meer. De kleine vinger, is desgelyks niets meer dan een byna onmerkbaar stompje, draagt echter eenen ten uiterst kleinen, doch welgevormden nagel, de achtervoeten hebben vyf vingers en even als de voorvoeten witte gekromde nagels, de vingers met lange witte haren bedekt. De staart wit, byna naakt, van middelmatige lengte. Over het algemeen is de gedaante van dit dier zeer langstrekkig en niet onbevallig; haar vaderland is Brasilien. Het Berlynsch Museum en het Brasiliansche te Weenen bezitten exemplaren van hetzelve.

Noot[bewerken]

1: De huidige naam van dit Zuid-Amerikaanse knaagdier is Oryzomys russatus.