Iconologia of Uytbeeldinghen des Verstants/Contritione (2)

Uit Wikisource
Con­tri­tio­ne. Be­rouw, […] Con­tri­tio­ne. Be­rouw, Ge­bro­ken­heyt des her­ten’ door Ce­sa­re Ri­pa Ma­chi­na dell Mon­do. ’t Ge­bouw des Wer­relts
Afkomstig uit Cesare Ripa et al. (1644) Iconologia of Uytbeeldinghen des Verstants, Amstelredam: Dirck Pietersz Pers, p. 135-136. Publiek domein.
[ 135 ]

Contritione. Berouw, Gebrokenheyt des herten.

EEn ſchoone ſtaende Vrouwe, met uytgeſpreyde hayren, in ’t wit gekleet, de borſt open, als of zy die met haer rechter vuyſt wilde ſlaen, mette ſlincker trecktſe haer aſchgrauwe kleederen uyt, diewelcke geſcheurt zijn, vertredende met aendachtige en ootmoedige mynen een Momaenſicht.
 ’t Berou wort van een ſeer ſchoon opſicht gemaeckt, om te betoonen, dat een boetveerdigh en verſlagen herte van God niet wort veracht, maer is een middel om de gramſchap Gods te verſoenen, gelijck David in den li Pſalm ſeyt, en is deſe als een tegenſtellinge der ſonde, of gelijck de Godgeleerde dat bepaelen, eene droefheydt die de Menſche neemt over ſijne eygene ſonden, met voornemen om die te belijden en te voldoen: De naem ſelve ſeyt S. Thomas, bediet anders niet, als een verbreeckinge en weghneminge van alle recht en verſchooninge, die de hovaerdie ſoude konnen voortbrengen, in eenigh goed dat in ons ſoude kenbaer zijn.
 De Mom onder haere voeten bediet de verachtinge van de Werreldſche dingen, die ons ſchoon voor d’oogen ſchijnen, die ons [ 136 ]vleyen, bedriegen, en de waere kenniſſe in ons ſelve vertraegen.
 Zy ſtaet om ſich van haere geſcheurde kleederen te berooven, om dat de gebrokenheydt een deel is van de Penitentie of Boete, waer door wy de kleederen van den ouden Menſch verſcheuren, ons van nieuws in Christo en ſijne genade kleedende, die onſe Ziele verciert en verſekert tegens alle ſnoode rampen en aenvechtingen.