Naar inhoud springen

Laatste boodschap van Robert Baden-Powell

Uit Wikisource

Laatste boodschap van Robert Baden-Powell

Auteur Robert Baden-Powell
Genre(s) Brief
Brontaal Engels
Datering 1941
Bron Engelse Wikisource
Auteursrecht Publiek domein
Logo Wikipedia
Logo Wikipedia
Meer over Laatste boodschap van Robert Baden-Powell op Wikipedia

De volgende brief, aan alle scouts van de wereld, werd gevonden na Robert Baden-Powells dood (1941). Baden-Powell had deze brief geschreven, met de bedoeling deze na zijn dood uit te laten geven.

Nederlandse vertaling

[bewerken]

Beste Scouts,

Als je ooit het toneelstuk Peter Pan hebt gezien, zul je je herinneren hoe de piratenkapitein altijd zijn laatste woorden zei, omdat hij bang was dat hij mogelijk, als de tijd voor hem was gekomen, niet meer genoeg tijd zou hebben om het uit zijn mond te krijgen. Het is ongeveer hetzelfde met mij en hoewel ik op dit moment niet aan het sterven ben, zal ik een dezer dagen wel sterven en ik wil jullie een paar afscheidswoorden zeggen.

Onthoud dat dit het laatste is dat jullie ooit van mij zullen horen, dus denk er over na.

Ik heb een heel gelukkig leven gehad en ik wil dat ieder van jullie een even gelukkig leven heeft.

Ik geloof dat God ons in deze vrolijke wereld heeft gezet om gelukkig te zijn en van het leven te genieten. Geluk is niet afhankelijk van rijk zijn, noch van succes in je carrière, noch van toegeven aan je eigen verlangens. Eén stap naar geluk is jezelf gezond en sterk maken als je een jongen bent, zodat je bruikbaar kan zijn en je een gelukkig leven kan hebben als je een man bent.

De natuur bestuderen zal je laten zien hoe veel mooie en wonderbaarlijke dingen God voor jou in de wereld heeft gemaakt om plezier te hebben. Wees tevreden met wat je hebt en maak er het beste van. Kijk naar de zonnige kant van dingen in plaats van de duistere.

Maar de echte weg om geluk te bereiken is door geluk aan andere mensen te geven. Probeer deze wereld een beetje beter achter te laten dan je haar gevonden hebt, zodat als jouw moment gekomen is om dood te gaan, je gelukkig dood kunt gaan met het gevoel dat je in ieder geval je best hebt gedaan en je tijd niet hebt verspild. "Wees voorbereid" op deze manier om gelukkig te leven en gelukkig te sterven - blijf altijd trouw aan je scoutingbelofte, zelfs als je ophoudt een jongen te zijn - en mag God je helpen het te doen.

Jullie vriend,
Baden-Powell

Oorspronkelijke tekst

[bewerken]
→Zie de Engelse Wikisource voor de oorspronkelijke tekst