Naar inhoud springen

Leeuwarder Courant/1830/Nummer 60/Groningen, den 22 Julij

Uit Wikisource
‘Groningen, den 22 Julij’ door een anonieme schrijver
Afkomstig uit de Leeuwarder Courant, dinsdag 27 juli 1830, [p. 1]. Publiek domein.

[ 1 ]GRONINGEN, den 22 Julij. Wij hebben thans het genoegen, Z. Maj., onzen geliefden Koning, binnen onze muren te zien. Gisteren morgen, omstreeks half 12 uren, kwam Z. Maj. met Hoogstdeszelfs gevolg, van Assen, alwaar dezelve vernacht had, hier aan, voorafgegaan door Z. Exc. den heer Gouverneur dezer Provincie en den heer Generaal Majoor, Provinciaal Kommandant van Groningen en Drenthe, welke Z. Maj. tot op de Punt waren te gemoet gereisd, en Hoogstdenzelven aldaar op het grondgebied van dit gewest hadden verwelkomd. Op het uiterste punt der Gemeente werd Z. Maj. door den heer Burgemeester dezer stad en eene commissie uit den raad ontvangen en begroet; waarop de trein, onder de uitboezemingen van de vreugde eener ontelbare menigte, die zamen gevloeid was, om het geluk te mogen smaken, van Z. Maj. te zien en hem hare hulde te betoonen en onder het bespelen van het carillon, de Heerepoort binnenreed; voorts den weg nemende langs de Heerestraat, de Guldenstraat en rondom de Markt, begaf zich de trein naar het huis van den heer Burgemeester, alwaar Z. Maj. afstapte en voor hetwelk Hoogstdezelve door de heeren Officieren van de Dienstdoende Schuterij ter dezer Stede en de Plaatselijke Staf en Officieren van het garnizoen gecomplimenteerd werd en aan denzelven eerewachten werden aangeboden, terwijl door de korpsen Muzijkanten van de Schutterij en de 8 Afdeeling eenig muzijk werd uitgevoerd.
De huizen, waar de trein voorbij trok zoowel, als die van andere voorname straten en pleinen, en alle publieke gebouwen waren rijk met vlaggen, bloemen en groen loof versierd, hetgeen een schoon gezigt opleverde: vooral muntte de smaakvolle wijze, waarop het Stadshuis was verfraaid, zeer uit.
Bij het binnen gaan van het Huis des Burgemeesters werd Z. Maj. door de weeskinderen uit het Burger weeshuis eene fraai versierde kroon aangeboden. De bijzondere minzaamheid van Z. Maj. jegens die kinderen is algemeen opgemerkt.
Te een uur gaf Z. Maj. audientie aan alle kollegien, de korpsen officieren van de schutterij en van het garnizoen, ambtenaren en particuliere personen. Na den afloop dezer audientie, welke zeer talrijk was en tot 5 uren geduurd heeft, hield Z. Maj. het middagmaal bij den heer Burgemeester, voor wiens huis des avonds wederom door gemelde korpsen muzijkanten muzijk gemaakt werd. Dien zelfden avond heeft Z. Maj. den heer Staatsraad, mr. H. L. Wichers, wiens 83 jarigen ouderdom en ligchaams ongesteldheid hem verhinderden, zijne opwachting bij Z. Maj. te maken, met een bezoek verëerd, daardoor hulde bewijzende aan de verdiensten van dien grijzen staatsman.
Des avonds was de stad fraai verlicht, vooral was het stadshuis zeer prachtig geillumineerd en muntten mede boven andere gebouwen uit, het huis van den heer Burgemeester, de militaire kasernen en onderscheidene societeiten. Het schoone weder, dat de verlichting begunstigde en de algemeene blijdschap over de tegenwoordigheid van onzen geliefden Koning, had eene ontelbare menigte menschen op de been gebragt, die tot laat in den nacht de straten vulden. De heeren Officieren der Schutterij hebben onderling een souper gehouden, waarop de gulste vrolijkheid en de beste eensgezindheid heerschten. Onderscheidene wenschen zijn daar voor Vorst en Vaderland uitgeboezemd en met veel gejuich aangehoord.
Heden morgen te acht uren inspecteerde Z. Maj. het bataillon Dienstdoende Schutterij ter dezer stede en de troepen van het garnizoen, waarna zij de eer hadden, voor den Koning te defileren; over beider houding was Z. Maj. zeer voldaan. Vooral ook scheen de Koning zeer ingenomen met de goede houding en het schoon voorkomen der Schutterij. Z. Maj. heeft, zegt men, aan de Kolonels der aanwezige manschappen zijne hoogste weltevredenheid gelieven te betuigen, met verzoek, om dit mede ter kennis van de manschappen van hunne bataillons te brengen. Dezen morgen zal Z. Maj. de onderscheidene academische en andere inrigtingen bezigtigen, en daarna met Zijne tegenwoordigheid een diner vereeren, Hem door de Stad aangeboden, en hetwelk Z. Maj. wel heeft willen aannemen. Heden avond zal Z. Maj. de schouwburg, alwaar eene gala-representatie zal worden gegeven, bezoeken.