Leeuwarder Nieuwsblad/Nummer 9418/De Marnezijl

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Marnezijl
Auteur(s) Anoniem
Datum Woensdag 23 augustus 1939
Titel De Marnezijl
Krant Leeuwarder Nieuwsblad
Jg, nr ?, 9418
Editie, pg [Dag, 2]
Brontaal Nederlands
Bron delpher.nl
Auteursrecht Publiek domein

De Marnezijl.

      BOLSWARD, 22 Aug. Deze datum is voor een oud gediende van groote beteekenis. Het is namelijk de dag, waarop aan het verkeer over de aloude Marnezijl een einde werd gemaakt.
      Heden werd een paal in de grond gezet voor de brug en ging het verkeer voor het eerst over de nieuwe betonbrug.
      In oude kronieken wordt van de Marnezijl reeds gewag gemaakt. En de brug moet voorheen, maar dat is heel lang geleden, een overtocht geboden hebben over de Marne. Volgens een kaartje uit een werk van Ramaer liep de Middelzee vroeger tot Bolsward, waar zij zich vernauwde tot de Marne. Bochtig ging dit water verder om ten zuiden van Harlingen het Vlie te bereiken, dat als Oostvlie naar de Noordzee stroomde. De heer Van der Wielen schrijft, dat men met slecht weer niet door de Vliestroom zeilde, maar de Marne binnenging. Die Marne wordt zelfs beschreven door een zekere Fredegarius. Deze vertelt, dat Karel Martel buiten om zeilde en het Boerdiep binnenviel (het noordelijke deel van de Middelzee) om vervolgens op de Middelzee op een punt tusschen de eilanden Wistriamchi (Westergo) en Westrachia (Oostergo) met zijn vloot een overwinning op den Frieschen aanvoerder Poppo te behalen. Daaruit blijkt, dat de Marne, welke in de Romeinsche tijd nog bevaarbaar was, reeds in dusdanige toestand verkeerde, dat zij voor de vloot van Karel Martel geen voldoende doortocht meer bood.
      In 1475 werd op 23 Juni het onderhoud van Marnezijl geregeld. Het oude stuk ligt nog ten stadhuize. In 1513 richtte men er een zijl en vallaat ep en in 1536 volgde een nieuwe acte. Hieruit blijkt wel, hoe oeroud de Marnezijl is.

Overige vindplaatsen[bewerken]

  • Anoniem (23 augustus 1939) ‘De Marnezijl te Bolsward’, Leeuwarder Courant, [p. 2].