Naar inhoud springen

Leydse Courant/1825/Nummer 109/Augsburg den 4 September

Uit Wikisource
‘Augsburg den 4 September’ door een anonieme schrijver
Afkomstig uit de Leydsche Courant, maandag 12 september 1825, [p. 1]. Publiek domein.

[ 1 ]AUGSBURG den 4 September. De betrekkingen van het Rusſiſche hof met de Porte, zijn bij voortduring onzeker en kunnen niet bepaaldelijk geregeld worden omdat, niettegenſtaande de goede wil van Keizer Alexander, het Ottomannisch Gouvernement hardnekkiglijk in deszelfs gevoelen blijft volharden om de uitvoering der bepalingen van het tractaat van Bucharest indefinitief uit te ſtellen en aan het hof van Rusland ſlechts korte en ontwijkende antwoorden te geven. Dit is ook de voornaamſte en waarachtige beweegreden, welke den Heer de Ribeaupière aanhoudend belet om zich naar zijnen post te begeven en den Heer von Minciaky doet beſluiten om zich zoo veel mogelijk van allerlei ſtaatkundige communicatien te onthouden en zich enkel tot zijne functien van handel-conſul-generaal te bepalen. Men verhaalt wijders dat die Heer met veel eerbied te Konſtantinopolen wordt behandeld en dat de Rusſiſche handel eene bijzondere beſcherming geniet.
Men verwacht van Keizer Alexander verſcheide dekreten, betreffende eenige verbeteringen in verſcheide adminiſtratieve takken in Polen. Zijne Majeſteit houdt zich uitſluitend daarmede bezig, en tijdens Hoogstdeszelfs verblijf in Warſchau, zijn ten dien opzichte talrijke conferentien geheuden.
Volgens brieven van Polen is de wol in dat land, zoo als overal, een voorwerp van uitgebreide ſpeculatien geworden, en de talrijke plaats gehad hebbende verkopingen, hebben veel geld in omloop gebragt.