Limburger Koerier/Jaargang 47/Nummer 213/Uit Duitschland

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
‘Uit Duitschland’ door een anonieme schrijver
Afkomstig uit de Limburger Koerier, donderdag 22 december 1892, [p. 1]. Publiek domein.


[ 1 ] Uit Duitschland. – Een probaat middel om weerspannige arrestanten tot kalmte te brengen, heeft een korporaal te Berlijn toegepast.

In den nacht van den 7e Augustus werd de bereden gendarme Klötsch vier maal geroepen om een persoon te arresteeren. Nu bestaat de gewoonte, dat personen, die des nachts gearresteerd worden, in het politie-bureau blijven tot den volgenden morgen.

Twee der arrestanten maakten een vreeselijk lawaai, sloegen de ruiten in, beschadigden de deur der cel en riepen onophoudelijk: „Leelijke Poolsche hond, laat ons er uit, anders slaan wij den boel kort en klein!“ De wachthebbende korporaal, die toevallig een Pool was, opende de deur en zei: „Komt u maar buiten!“

Graag of niet, moesten de gevangenen in de gang treden, waar de korporaal commandeerde: „Geeft acht“, waarna hij een soldaat met een geladen geweer naast hem zette, en zoo moesten de lawaaimakers van ’s nachts 1 tot ’s morgens 8 uur, tot de gendarmen kwamen om de arrestanten weg te voeren, „in de posite“ blijven staan. Een hunner, Kreuzemann, werd wegens huisvredebreuk en beschadiging van goederen aangeklaagd en tot twee maanden gevangenisstraf veroordeeld.