Limburger Koerier/Jaargang 47/Nummer 214-215/Uit Frankrijk (1)

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
‘Uit Frankrijk’ door een anonieme schrijver
Afkomstig uit de Limburger Koerier, zaterdag 24 december 1892, eerste blad, [p. 1]. Publiek domein.


[ eerste blad, 1 ] Uit Frankrijk. – In een villa bij Mans hebben dieven ’s nachts ingebroken en een brandkast met ruim 128,000 francs gestolen. De 17-jarige dochter des huizes, die alleen thuis was en in bed lag, heeft niets van de inbrekers gehoord; eerst toen haar vader en moeder thuis kwamen werd de diefstal ontdekt. De brandkast vond men later ledig op een naburig veld terug.

– Dezer dagen ontvangen brieven uit Kotonoe behelzen nadere bijzonderheden over de inneming van Cana enz. Behanzin’s troepen, hoe verminderd ook, bleven met de uiterste woede aanvallen, waarbij een bende olifantsjagers, die met ontplofbare kogels schoten, zich onderscheidden. Het beruchte Slangenpaleis te Cana is verbrand; van de afgrijselijke beelden van Elegbar, den god der vruchtbaarheid, en Ifa, de godin der geboorte, werden de koppen afgeslagen.

De (trouwens onschadelijke) slangen zijn in Dahomey heilig; overal vindt men tempels voor haar opgericht: de inboorling die er een doodt, wordt levend verbrand, een blanke koopt zich met geld vrij. Kippen, stoffen, meel, water, wat al niet, worden den dieren geofferd.

– – –