Limburger Koerier/Jaargang 72/Nummer 225/De Kunsttentoonstelling te Roermond

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Kunsttentoonstelling te Roermond
Auteur(s) Anoniem
Datum Dinsdag 25 september 1917
Titel Binnenland. Kunst. De Kunsttentoonstelling te Roermond.
Krant Limburger Koerier
Jg, nr 72, 225
Editie, pg [Dag], [1]
Brontaal Nederlands
Bron delpher.nl
Auteursrecht Publiek domein

Kunst.

De Kunsttentoonstelling te Roermond.

      De indruk, zoo schrijft men ons uit ROERMOND welken wij bij ons bezoek aan de tentoonstelling van de Roermondsche kunstvereeniging kregen, is beslist gunstig te noemen en we kunnen de woorden van het bestuur tot de onze maken, waar het in den keurig uitgevoerden catalogus verklaart. „De kunstvereeniging wil naar buiten toonen, dat ze dien naam weet op te houden en te sieren. Die eerste poging moge dan al niet verbaasd doen staan door haar grooten omvang, zij moe[t] toch ieder van den ernst en het streven der Vereeniging overtuigen.
      In twee groote zalen van genoemde school zijn de inzendingen geëxposeerd. In de schilderijen zaal vinden we er niet minder dan 54 met nog een heerlijk stuk beeldhouwerk van dhr. Jos. Thissen „de Kruisigingsgroep,” Wat onze stadgenooten en oud-stadgenooten hier ten toongesteld hebben, mag worden gezien. We doen een greep eerst uit de grootere stukken en vermelden dan de stoute beukenlaan met hare teere herfsttinten van dhr. J. Berens, de H. Landstichting badende in een zee van zonnelicht van dhr. Eug. Lücker, het landschap met koeien van dhr. J. van Mourik, „Boerenhoeve” pastel van G. Cor, de zoo eenig mooien weg over de heide naar Roermond, met de Bedevaartgangers van dhr. Windhausen, de karakteristieke Boerehwoningen aan den landweg bij Schöndelen van, dhr. P. Kisjes, de gele Rijders van dhr. E. von Syben, de kleurrijke woonwagengroep van dhr. W. v. Schoonhoven van Beurden.
      Va nde kleinere stukken bewonderen we de heerlijke bloemen en vruchten van Mevr. Botter-Vogelsang, mevr. Guillaume-Dupuis, W. v. Schoonhoven-van de Laar en J. Truyen. In zijn styl is hier mede een juweeltje „Stilleven, boek en kandelaar van dhr. Aug. Hermans, en de aquarellen van dhr. G. J. Van der Veen. Na nog gewezen te hebben op het dorpswegje van dhr. Jos. Geelen nemen we een kijkje in de zaal voor kunstnijverheid. Hier trekken een paar keurige etsen van dhr. Eug. Lücker onze bijzondere aandacht. Verder kunnen we onze oogen vergasten aan de artistieke meubelen van dhr. A. Peeters,, wat hier op velerlei gebied door de firma Cuypers & Co. tentoongesteld is, vooral op het gebied van architectuur. Op dat gebied vinden we van dhr. F. Dupont een stout stuk werk, de beantwoording van ’n prijsvraag voor een paleis van justitie te Monto Carlo- alsmede fraaie ontwerpen van dhr. H. van Dijk. Fraai beeldhouwwerk treffen we hier aan van dhr. Lindebringhs de firma Cuypers, Jos. Thissen en J. Pieters, Kunstvol sneedwerk van dhrn. Jos. Meyers en Zoon en H. Opheg. Een prachtig ontwerp koorbeschildering van de kerkte Spekholzerheide van dhr. Jos. Sommen en Zopen. Uit den aard der zaak kan dit overzicht niet op volledigheid bogen. Wij hebben den indruk weergegeven van ons bezoek en willen gaarne verklaren, dat er zeker veel aan onze aandacht ontglipt is, dat werkelijk vermeld had dienen te worden.