Limburger Koerier/Jaargang 82/Nummer 113/Het decoratief der Sevenumsche kerk

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het decoratief der Sevenumsche kerk
Auteur(s) Anoniem
Datum Zaterdag 14 mei 1927
Titel Uit Nood-Limburg. Het decoratief der Sevenumsche kerk. Geschenken van de parochianen en den herder
Krant Limburger Koerier
Jg, nr 82, 113
Editie, pg [Dag], vierde blad, [1]
Brontaal Nederlands
Bron delpher.nl
Auteursrecht Publiek domein

UIT NOORD-LIMBURG

HET DECORATIEF DER SEVENUMSCHE KERK.

Geschenken van de parochianen en den herder.

      –§– Bij het gouden priesterfeest van pastoor P. A. De Bruijn waren we in de gelegenheid het inwendige van de kerk te Sevenum te aanschouwen en meteen ons te verwonderen over de prachtige aankleeding van het heele Godsgebouw. Er zullen in den omtrek slechts weinige kerkjes te vinden zijn, welke op een dergelijke rijke en smaakvolle wijze zijn gesierd. Vloer, wanden en het gekoepelde binnendak zijn de allerlaatste jaren onderhanden genomen en het bewijst wel den schoonheidszin van pastoor De Bruyn, dat er alles even keurig uitziet. De parochianen hebben hun overvloedige giften geschonken om een bijna weelderig interieur te scheppen.
      Pas is de laatste hand gelegd aan de laatste der veertien kruisweg-staties, welke geschilderd zijn door den kerkschilder Windhausen te Roermond en die een juweeltje zijn in het mooie Godsgebouw. Het vorig jaar is het geheele gebouw opnieuw beschilderd.
      Naast de toch al reeds rijke aankleeding hebben de parochianen aan de kerk een tapijt ten geschenke gegeven van 120 M2, dat gelegd is tusschen Communiebank en altaar en dat een waarde vertegenwoordigt van f 1400.—. Het is gelegd door de firma Bours te Venlo, die door een practische vinding de plooien ervan op de marmeren altaartrap zoodanig heeft geschikt, dat het tapijt er niets door te lijden heeft gehad. Het geheel is een juweeltje.
      Verder zijn er nog eenige prachtige kniekussens ten geschenke gegeven.
      Een nieuw stel gouden paramenten is door den herder bij z’n 50-jarig priesterfeest in gebruik genomen. Dit is door pastoor De Bruyn zelf bekostigd en we hoorden reeds vertellen, dat naast de vele geschenken, welke hij aan z’n kerk heeft gedaan, ook deze kostelijke gewaden het eigendom zullen worden van de Sevenumsche kerk.
      – Onze pastoor geeft alles af! vertelde ons een parochiaan en dit typeert den herder volkomen. Pastoor De Bruyn stelt inderdaad alles disponibel vor z’n kerk en... voor z’n parochianen. Z’n rijke gaven van geest en hart hebben hem allerwege bemind gemaakt, z’n geestig, opgeruimd karakter giet weldaden uit over het heele dorp.