Naar inhoud springen

Limburgsch Dagblad/Jaargang 15/Nummer 70/De Aartsbisschop in Midden Limburg

Uit Wikisource
De Aartsbisschop in Midden Limburg
Auteur(s) Anoniem
Datum Maandag 21 maart 1932
Titel De Aartsbisschop in Midden Limburg. Historische herinneringen.
Krant Limburgsch Dagblad
Jg, nr 15, 70
Editie, pg [Dag], Eerste blad, [2]
Opmerkingen Joannes Jansen vermeld als Jansen, Hilsondis als Hilsundis
Brontaal Nederlands
Bron kranten.delpher.nl
Auteursrecht Publiek domein

De Aartsbisschop in Midden-Limburg

HISTORISCHE HERINNERINGEN

      Onder leiding van dr. J. van Gils heeft Mgr. Jansen, de Aartsbisschop Vrijdagmiddag vanuit Roermond een auto-tocht gemaakt door Midden Limburg en daarbij de plaatsen bezocht die in historische relatie gestaan hebben met het aartsbisdom Utrecht, zooals het gesticht St. Anna te heel, waar Mgr. Jansen tot zijn groote vreugde den Z.Eerw. heer de Bruyn, oud-prefect van Rolduc trof.
      Verder werd Thorn aangedaan met zijn oude abdijkerk gesticht door Ansfried en Hilsundis. Ansfried werd later bisschop van Utrecht.
      Ook de kapelaan Onder de Linden werd bezocht. Door de dorpjes keerde Z.Exc. tegen den middag terug.
      Door de Eerw. Zusters en kinderen van St. Salvator werd de hooge gast verwelkomd.
      ’s Middags werd een excursie gemaakt naar St. Odiliënberg, het oude Petersberg een der merkwaardige plaatsen uit het oude Gelder, dat vroeger tot het Sticht behoorde.
      Te Susteren heeft Mgr. Jansen de vele oude en kostbare schatten bezichtigd der kerk, o.a. het oude Evangeliarium uit de negende eeuw, geschreven in Carolingsch minuscule schrift. Verder de crypta, de eenige in Nederland, die buiten de kerk gebouwd is.
      Ook Nieuwstadt met zijn mooie kerk had de belangstelling van Z. Exc.
      Op kasteel Wolfrath le HMoltum, het verblijf van jhr. G. Ruijs de Beerenbrouck, was Mgr. Jansen korten tijd de gast van mevr. Ruijs de Beerenbrouck-de Loë en jhr. Ruijs de Beerenbrouck jr.
      Met groote belangstelling heeft de Aartsbisschop onder de zeer deskundige leiding van dr. J. v. Gils deze plaatsen met hun oude historische herinneringen aan het Sticht bezocht en kennis genomen van de vele merkwaardigheden die nog resten uit de oude tijden.
      In de verschillende plaatsen werd Monseigneur door de heeren pastoors hartelijk ontvangen. Aan het bezoek was weinig of geen ruchtbaarheid gegeven.