Limburgsch Dagblad/Jaargang 18/Nummer 161/Een prachtige gewelfschildering

Uit Wikisource
Een prachtige gewelfschildering
Auteur(s) T.
Datum Donderdag 11 juli 1935
Titel Een prachtige gewelfschildering
Krant Limburgsch Dagblad
Jg, nr 18, 161
Editie, pg [Dag], [eerste blad], [2]
Brontaal Nederlands
Bron delpher.nl
Auteursrecht Publiek domein
Een prachtige gewelfschildering

      De parochiekerk van Onze Lieve Vrouwe van Lourdes, Molenberg zal, zooals bekend, Maandag a.s. door Z. H. Exc. Dr. Lemmens worden geconsacreerd.
      Deze plechtigheid heeft gewacht op het klaar komen van de beschildering van het abside-gewelf boven het altaar. Het werk is nu klaar en in al zijn schoonheid te bezichtigen.
      Door deze beschildering heeft het Priesterkoor veel aan voornaamheid gewonnen.
      De schilderij is een voorstelling van het Lam Gods staande op het boek met de zeven zegels, omringd door de vier Evangelisten, waaraan de grooten der aarde, in witte mantels gekleed, hun kronen aanbieden.
      De schilder Windhausen te Roermond, heeft deze voorstelling op werkelijk keurige wijze ten uitvoer gebracht. Ruim van opzet in krachtige lijnen en kleuren heeft hij dit verheven tafereel ons weergegeven. Dit werk is o.i. geboren uit een kracht van geestelijke ontroering, waarbij de contrasten van lucht enz. zeer fel zijn aangegeven, nochtans zonder eenige verbrokkeling te kunnen merken. Alles is in één élan opgezet, waarbij de ruimte zoowel als de eenheid ons zeer treft. Geen sentimenteele dingen zijn er neergezet, maar het geheel staat er als forsch, frisch aandoend werk, hetwelk zich in de omgeving zeer juist aanpast.
      Alles is ontzettend klaar, klaar van vorm en duidelijk van beweging en van een tintelende pracht.

T.      

Overige vindplaatsen[bewerken]

  • T. (12 juli 1935) ‘Een prachtige gewelfschildering’, De Limburger, eerste blad, [p. 2].