Limburgsch Dagblad/Jaargang 20/Nummer 122/Kunstenaarskring "Limburg"

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kunstenaarskring „Limburg”
Auteur(s) Anoniem
Datum Donderdag 27 mei 1937
Titel Kunstenaarskring „Limburg”. Tentoonstelling in de Gulden Roos
Krant Limburgsch Dagblad
Jg, nr 20, 122
Editie, pg [Dag], eerste blad, [2]
Limburgsch Dagblad vol 020 no 122 Kunstenaarskring "Limburg".jpg
Brontaal Nederlands
Bron delpher.nl
Auteursrecht Publiek domein

KUNSTENAARSKRING „LIMBURG”

Tentoonstelling in de Gulden Roos.

      * Een bescheiden, hoewel niet oninteressante expositie. We kennen de meeste leden van dezen kring nog van uit den Limhurgschen Kunstkring. Ze komen nu, in de Gulden Roos, uit met wel geselecteerd werk, dat een goed algemeen peil deed ontstaan.

      Bellefroid zond mooi aardewerk in en enkele, haast overmatig forsche landschappen. Han Jelinger handhaafde zich in zijn bekende, Vlaamsche genre. Harry Koolen blijkt weer een bekwaam portretschilder, die we echter liever niet naar styleering zien trachten. Stijl bereikt Judy Michiels van Kessenich in haar elegant damesportret, wat zoetelijk overigens, gemakkelijker. Schoonbrood zoekt dien in zijn conterfeitels niet, doch zijn koppen en figuren bekoren door pretentielooze losheid. Joep Nicolas domineert met een overigens iets onrustig zelfportret. Dit nerveuze hindert in zijn riviergezichten minder. Van Suzanne Nicolas een aardige, eenvoudige buste. Windhausen kwam uit met een stemmig damesportret, evenals Kromjong, die zijn onderwerp uit een anderen gezichtshoek beschouwde. Van Scheffers een blijmoedig paneel en van Levigne een geconstrueerd stilleven. Van Jonas, niet als werkend lid vermeld, werd een ouder stuk gehangen, duister van expressie. Ch. Vos dreigt zijn typisch, levendig gebaar prijs te geven voor moderne zakelijkheid.

      De groep toegepaste kunsten is vertegenwoordigd met graphisch werk, karpetten, glas-in-lood, ontwerpen en ceramiek, alles getuigend van vakmanschap en smaak.