Naar inhoud springen

Limburgsch Dagblad/Jaargang 23/Nummer 51/Kunstkring "Limburg"

Uit Wikisource
Kunstkring „Limburg”
Auteur(s) Anoniem
Datum Donderdag 29 februari 1940
Titel Kunst en Kenni[s]. Kunstkring „Limburg”. Expositie in Stedelijk Museum te Maastricht
Krant Limburgsch Dagblad
Jg, nr 23, 51
Editie, pg [Dag], tweede blad, [3]
Brontaal Nederlands
Bron delpher.nl
Auteursrecht Publiek domein
Kunst en Kenni[s]

Kunstkring „Limburg”

EXPOSITIE IN STEDELIJK MUSEUM TE MAASTRICHT.

      * Als eerste resultaat van de nieuwe regeling door het gemeentebestuur inzake het z.g. Stedelijk Museum, zien we nu de tentoonstelling van werk der leden van den Kunstkring „Limburg”. Hoewel de kring niet op volle kracht is uitgekomen, verdient deze expositie toch onze belangstelling. Opmerkelijk zijn de doeken die Edm. Bellefroid inzond en die opvallen, tenminste de groote figuurstukken, door een weidsch gebaar dat men wel neo-Barok noemt. P. Windhausen grijpt ook eenigermate terug naar het verleden, naar de Haagsche school als men wil, doch bekoort meteen door een warmer sfeer dan we van hem gewoon zijn. H. Levigne handhaaft moderner coloriet, doch komt met zijn kleur ontleding in Maasbrug, een der interessantste stukken van deze expositie, in de buurt der vroegere pointillisten.
      H. Schoonbrood evolueerde eenigszins in de richting van zijn gewestgenoot Ritzen, tenminste wat de tonaliteit betreft. De welgevoederde boertjes op zijn doeken geven iets gemoedelijks aan dit werk. Het voorname, fijne deelsmeedwerk van O. Sandifort verdient wel onze aandacht.
      Verder zien we hier nog knappe sculpturen van Ch. Vos en S. Houthamer, een Goede Herder van J. Adams en enkele kleinere stukken van P. Kromjong en J. Scheffers.