Limburgsch Dagblad/Jaargang 25/Nummer 239/Dr. B.C. Boeren, Stads-archivaris te Venlo

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dr. B. C. Boeren, Stads-archivaris te Venlo
Auteur(s) Anoniem
Datum Dinsdag 13 oktober 1942
Titel Dr. B. C. Boeren, Stads-archivaris te Venlo. Tevens belast met de inrichting van een stedelijk museum
Krant Limburgsch Dagblad
Jg, nr 25, 239
Editie, pg [Dag], eerste blad, [2]
Brontaal Nederlands
Bron delpher.nl
Auteursrecht Publiek domein

Dr. B. C. Boeren, Stads-archivaris te Venlo

TEVENS BELAST MET DE INRICHTING VAN EEN STEDELIJK MUSEUM.

      De gemeente Venlo heeft benoemd tot stads-archivaris, tevens belast met de inrichting van een stedelijk museum, dr. P. C. Boeren, historicus, thans wonende te Nijmegen.
      De nieuwe archivaris werd, meldt de Nieuwe Venlosche Courant, in 1909 geboren te Etten (N.-Br.). Zijn gymnasiale studies genoot hij aan het voormalig St. Josephcollege te Vaals, waarna hij studeerde aan de R.K. Universiteit te Nijmegen. In 1934 behaalde hij zijn doctoraal examen en in 1936 promoveerde hij tot doctor in do geschiedenis.
      Met het oog op de voorbereiding van zijn proefschrift (Etude sur les tributaires d’église dans la comté de Flandre de IXe au XIVe siècle) volgde dr. Boeren in 1934–’35 de colleges in de geschiedenis aan de Universiteit te Gent en verrichtte van daaruit vele archief- en bibliotheek-onderzoekingen door België en Noord-Frankrijk. Na zijn promotie maakte hij nog tal van archiefreizen door België, Frankrijk en Duitschland. Vermelding verdient ook, dat dr. Boeren in 1931 den zomercursus voor Internationaal recht volgde aan de Universiteit te Genève als gevolg van het winnen van een wetenschappelijke prijsvraag, welke was uitgeschreven door de Vereeniging voor Volkenbond en Vrede.
      Van zijn promotie tot heden heeft de nieuwe Venlosche stads-archivaris zich hoofdzakelijk bezig gehouden met wetenschappelijke werkzaamheden. Daarnaast is hij lid van verschillende examencommissies, o.a. van een hoofdacte-commissie, terwijl hij ook tijdelijk als leeraar verbonden is geweest aan inrichtingen van Voorbereidend Hooger Onderwijs.
      Er zijn reeds tal van wetenschappelijke publicaties van dezen jongen historicus verschenen.

Overige vindplaatsen[bewerken]

  • Anoniem (12 oktober 1942) ‘Dr. P. C. Boeren stadsarchivaris te Venlo’, De Tijd, p. 3 (gedeeltelijk).
  • Anoniem (12 oktober 1942) ‘Dr. P. C. Boeren stadsarchivaris van Venlo’, Dagblad van het Zuiden, [p. 2] (gedeeltelijk).
  • Anoniem (12 oktober 1942) ‘Venlo. Dr. P.C. Boeren stads-archivaris. Tevens belast met de inrichting van een Stedelijk Museum ’, De Nieuwe Koerier, [p. 2] (gedeeltelijk).
  • Anoniem (13 oktober 1942) ‘Dr. P. C. Boeren, archivaris van Venlo’, Dagblad van Noord-Brabant, eerste blad, p. 2 (gedeeltelijk).
  • Anoniem (13 oktober 1942) ‘Dr. P. C. Boeren gemeente-archivaris van Venlo’, Het Nationale Dagblad, p. 5 (gedeeltelijk).
  • Anoniem (13 oktober 1942) ‘Gemeente-archivaris van Venlo’, Nieuwe Tilburgsche Courant, [p. 2] (gedeeltelijk).
  • Anoniem (13 oktober 1942) ‘Gemeentearchivaris van Venlo’, Het Vaderland, Avondblad B, p. 1.
  • Anoniem (14 oktober 1942) ‘Uit de provincie’, Arnhemsche Courant, p. 2 (gedeeltelijk).
  • Anoniem (15 oktober 1942) ‘Dr. P. C. Boeren gemeente-archivaris te Venlo’, De Zuidwillemsvaart, [p. 3] (gedeeltelijk).